wykaż...
laurania: Wykaż, że iloczyn czterech kolejnych liczb naturalnych zwiększony o 1 jest kwadratem pewnej
liczby naturalnej.

prosze o pomoc
29 mar 19:03
laurania: n, n+1, n+2, n+3 (n nalezy do N)
n(n+1)(n+2)(n+3)+1=
= ( n2 + n ) (n2 + 3n + 2n + 6 ) + 1 =
= n4 + 5n3 + 6n2 + n3 + 5n2 + 6n +1 =
= n4 + 6n3 + 11n2 + 6n +1
i co dalej?
29 mar 19:12
laurania: To zadanie maturalne xd
A w podpowiedziach jest na pisane: "Zastanów się, jaką postać musi mieć wyrażenie, aby po
podniesieniu do kwadratu było równe otrzymanej sumie."

PROSZE POMÓŻCIE ja juz nie wiem
29 mar 19:15
kamis:
Ze wzorów:
n4 + 6n3 + 11n2 + 6n + 1 = (n2 + 3n + 1)2
29 mar 19:16
Grześ: musi być postaci: (n
2+an+1)
2=n
4+a
2n
2+1+2an
3+2n
2+2an=n
4+2an
3+(a
2+2)n
2+2an+1
porównując współczynniki:
1=1
2a=6
a
2+2=11
2a=6
1=1
Czyli a=3, co się zgadza
29 mar 19:20
laurania: dzieki wam
29 mar 19:26
Eta:
n*(n+1)(n+2)(n+3) +1=
k2
(n
2+3n)(n
2+3n+2) +1 = [(n
2+3n +1) −1] *[(n
2+3n +1)+1] +1=
=[ (n
2+3n+1)
2 −1]+1= (n
2+3n+1)
2 =
k2
c.n.u.
29 mar 19:28
mateusz: kamis z jakich wzorów?
1 kwi 11:37
stanisław: skróconego mnożenia
1 kwi 13:02
KuQiells:
Iloczyn 4 kolejnych wyrazów zapiszemy wzorem:
n(n + 1)(n + 2)(n + 3)
Wymnażam 1 z 4 wyrazem oraz 2 z 3.
(n2 + 3n + 2)(n2 + 3n)
Widzę, że są podobne, różnią się tylko końcówką +2 i 0, więc przekształcam tak, aby otrzymać
dwa identyczne wyrażenia, lecz z przeciwnym znakiem.
[(n2 + 3n + 1) + 1][(n2 + 3n + 1) − 1]
Mam teraz wzór skróconego mnożenia na różnicę kwadratów.
(n2 + 3n + 1)2 − 12
Przyrównuję to do mojego początkowego wzoru.
(n2 + 3n + 1)2 − 1 = n(n + 1)(n + 2)(n + 3)
Przerzucam jedynkę na drugą stronę i w ten sposób powstaje mi dowód, na to, że iloczyn czterech
kolejnych liczb plus 1 jest perfekcyjnym kwadratem.
(n2 + 3n + 1)2 = n(n + 1)(n + 2)(n + 3) + 1
4 wrz 07:12
:^_^:
n(n+1)(n+2)(n+3)+1=k
[n(n+3)][(n+1)(n+2)]=(k−1)(k+1)
[n2+3n][n2+3n+2]=(k−1))((k−1)+2)
4 wrz 09:06
:::::
'' n(n+1)(n+2)(n+3)+1=k "
Zgubił(e/a)ś kwadrat prawej strony. Powinno być:
n(n+1)(n+2)(n+3)+1=k2
6 wrz 12:31