Oblicz objętość ostrosłupa, w podstawie trójkąt równoramienny
bzyk: Hej moglibyście pomóc z zadankiem jednym? Podstawą ostrosłupa ABCD jest trójkąt równoramienny
ABC , w którym |AB | = |AC | = 7 , |BC | = 6 . Krawędzie boczne mają długości: |DA | = 7 , |DB
| = |DC | = 5 . Oblicz objętość tego ostrosłupa.
Problem mam tutaj ze znalezieniem wysokości ostrosłupa. Jak go wyliczyć, w ogóle gdzie jest
podstawa wysokości? Mógłby ktoś to dokładnie wytłumaczyć?
22 kwi 20:24
Ala : Też mam ten problem. Zastosowałam dwa razy tw.Pitagorasa i wychodzą mi jakieś koszmarne liczby.
Ktoś coś podpowie?
4 maj 12:49
razor: Trzeba obrócić ostrosłup tak żeby wszystkie krawędzie boczne miały równą długość
4 maj 12:52
4 maj 12:59
Ala : Nie obracałam. Wysokość ostrosłupa podzieliła wysokość podstawy na dwa odcinki: x oraz 2{10}−x
4 maj 13:09
Ala : Nie obracałam. Wysokość ostrosłupa podzieliła wysokość podstawy na dwa odcinki: x oraz
2
√10−x. Teraz dwa razy twierdzenie Pitagorasa dla trójkąta AED gdzie E jest środkiem boku BC
i z układu równań wyjdzie wysokość. Liczba dość nietypowa więc zastanawiałam się czy aby na
pewno dobrze liczę. Wygląda jednak, że dobrze bo wynik się zgadza
4 maj 13:14
zawodus: Dobrze, tylko trzeba uzasadnić dlatego tam znajduje się spodek wysokości

Jak obrócisz, to nie ma problemu, bo wtedy twierdzenie stosujesz
4 maj 13:15