Próbowałem zrobić te zadanie:
kamczatka: Próbowałem zrobić te zadanie:
https://matematykaszkolna.pl/strona/3399.html
Na razie tylko warunek x
14 + x
24 = 4m
3 + 6m
2 − 32m +12
x
14 + x
24 = [(x
1 + x
2) − 2x
1x
2)]
2 − 2x
1x
2
[(m + 2) − 2(m + 4)]
2 − 2(m+4)
[(m
2 + 4m + 4) +4(m
2 + 8m + 16)] − 2m − 8
m
2 + 4m + 4 + 4m
2 + 32m + 64 − 2m − 8
5m
2 + 34m + 60
5m
2 + 34m + 60 = 4m
3 + 6m
2 − 32m + 12
4m
3 − m
2 + 66m − 48 = 0
chyba coś nie tak ? bo dziwne liczby wyszły.
22 kwi 19:57
Marcin: Przecież wiesz, że tam masz źle zamienione x
14+x
22 na wzory Viète’a
22 kwi 19:59
kamczatka: w książce tak mam nawet na pewno źle ?
22 kwi 20:00
22 kwi 20:01
kamczatka: moje przeoczenie zapomniałem o potędze 2
22 kwi 20:02
Marcin: [(x + y) − 2xy)]
2 − 2xy − możesz sam sprawdzić. Wymnóż, podnoś do kwadratu itd. Jeżeli wyjdzie
x
4+y
4, to masz ok
22 kwi 20:02
kamczatka: [x1+x2) − 2x1x2)]2 − 2x1x2
tak może być ?
22 kwi 20:03
kamczatka: [(x1 + x2)2 − 2x1x2)]2 − 2x1x2
tak będzie dobrze
22 kwi 20:03
Marcin: Nadal źle.−2(x1x2)2, napisałem Ci w innym temacie dlaczego.
22 kwi 20:06
kamczatka: [(x1 + x 2)2 − 2x1x2)]2 − 2(x1x2)2 =
= [x12 + 2x1x2 + x22 − 2x1x2)]2 − 2(x1x2)2
= x14 + 2(x1x2)2 + x24 − 2(x1x2)2 − 2(x1x2)2
x14 + x24 − 2(x1x2)2
nadal coś chyba się nie zgadza?
22 kwi 20:11
Marcin:
[x2 + 2xy + y2 −2xy]2 − 2x2y2 ⇒
[x2 + y2]2 − 2x2y2 ⇒
x4+2x2y2+y4− 2x2y2 ⇒
x4+y4
22 kwi 20:15
drzewo: aha dzięki
22 kwi 20:18