matematykaszkolna.pl
wariacje z powt tyu: hej. czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć to zadanie jak zrobić je za pomocą, najlepiej za pomocą wzoru na wariację z powtórzeniami? Ze zbioru {1,2,3,4,5} losujemy dwa razy po jednej liczbie (ze zwracaniem) i oznaczamy je, w kolejności wylosowania, a oraz b. Ile można otrzymać takich par (a,b), dla których: a) a+b jest liczbą nieparzystą b) reszta z dzielenia a+b przez 3 jest równa 2 c) reszta z dzielenia a+b przez 4 jest nie większa od 2? tutaj 61272 jest wytłumaczenie dot ppkt a) "Suma cyfry parzystej i cyfry nieparzystej daje liczbę nieparzystą, przykładowo: 2 + 1 = 3 czy 4 + 7= 11 Przykładowo wylosowaliśmy a = 1 − cyfrę nieparzystą. Aby został spełniony warunek, druga cyfra musi być parzysta, czyli ze zbioru {1,2,3,4,5} będą to 2 i 4, czyli dla a = 1 wszystkich możliwości będzie 2 ⇒ 1+2 i 1+4" Rozumiem to co jest wyżej napisane, ale jak to zastosować, by otrzymać wynik, czyli 12.par. W internecie znalazłem jeszcze takie rozwiązanie tego ppkt a) "a+b jest nieparzyste, jesli jedna jest parzysta i jedna nieparzysta 2⋅3⋅2=12" ale tutaj nie nie wiem o co chodziło autorce rozwiązania.
22 kwi 13:01
tyu: jakaś podpowiedź ?
22 kwi 13:05
PW: Tych par jest raptem 25. Wypisz je wszystkie cierpliwie na kartce i podkreśl te, które spełniają warunek a). Potem weź drugi kolor kredki i podkreśl te, które spełniają b). A na koniec jeszcze innym kolorem spełniające c). Nikt tu nie wymaga jakiegoś specjalnego tłumaczenia czy teorii. Albo to widzisz, albo nie.
22 kwi 13:12
tyu: ja to rozwiązałem na piechotę, ale się martwię, że natrafię na takie zadanie, którego na piechotę nie rozwiążę, dlatego uprzejmie poprosiłem o pokazanie sposobu na rozwiązanie za pomocą wzoru. W necie jakaś osoba rozwiązała to tak: "a+b jest nieparzyste, jesli jedna jest parzysta i jedna nieparzysta 2⋅3⋅2=12", więc zastanawiałem się, czy jest jakiś sposób na rozwiązanie ze wzorem. Chyba że ona też to rozwiązała na piechotę i potem tylko przepisała do internetu.
22 kwi 13:16
Draghan: Wzór na wariację z powtórzeniami to Wnk = nk, gdzie n, to ilość elementów zbioru, z którego wybieramy, a k to ilość elementów, które wybieramy. Wytłumaczę Ci, skąd to drugie rozwiązanie emotka ad. a) Jak słusznie napisałeś (przytoczyłeś), suma jest nieparzysta, jeśli dokładnie jedna spośród liczb jest nieparzysta. Mamy do dyspozycji zbiór {1,2,3,4,5}, który podzielimy na zbiór liczb parzystych P {2, 4} i zbiór liczb nieparzystych N {1,3,5}. |P| = 2 |P| = 3 Możemy wybrać liczbę parzystą na 2 W = 21 sposobów, liczbę nieparzystą na W = 31 sposobów, ale uwaga: musimy jeszcze permutować wynik, ponieważ możemy wybrać najpierw parzystą, później nieparzystą, ale również możemy najpierw wybrać nieparzystą, a później parzystą. Tak więc rozwiązanie do podpunktu a) będzie wyglądało tak: a = W21 * W31 * 2! = 2*3*2 = 12
22 kwi 13:19
Draghan: |N| = 3*
22 kwi 13:20
tyu: permutacja to 2!, bo para (a+b) to zbiór 2−elementowy ?
22 kwi 13:29
Draghan: Tak. Jakbyś miał tam a+b+c, to mógłbyś to ustawić na 3! sposobów. A wyżej jeszcze jeden błąd zrobiłem, gdzie napisałem 2 W = 21, oczywiście tej dwójki tam przed "W" ma nie być emotka
22 kwi 13:31
tyu: dziękuję bardzo. Teraz rozumiem. O to mi chodziło. emotka
22 kwi 13:32
Draghan: emotka
22 kwi 13:32
tyu: jeszcze chciałbym się upewnić, czy w ppkt c) dobrze liczyłem reszta z dzielenia a+b przez 4 jest nie większa od 2, oznacza to, że reszta to 0,1,2 czyli 0*4+0=0; 0*4+1=1, 0*4+0=2 − ale nie ma możliwości takiej, że a+b=1 lub a+b=0, czyli z tych przypadków biorę pod uwagę tylko a+b=2 potem 1*4+0=4; 1*4+1=5, 1*4+2=6, więc a+b=4 lub a+b=5 lub a+b=6 2*4+0=8; 2*4+1=9, 2*4+2=10, więc a+b=8 lub a+b=9 lub a+b=10
22 kwi 14:22