wariacje z powt
tyu: hej. czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć to zadanie jak zrobić je za pomocą, najlepiej za pomocą
wzoru na wariację z powtórzeniami?
Ze zbioru {1,2,3,4,5} losujemy dwa razy po jednej liczbie (ze zwracaniem) i oznaczamy je, w
kolejności wylosowania, a oraz b. Ile można otrzymać takich par (a,b), dla których:
a) a+b jest liczbą nieparzystą
b) reszta z dzielenia a+b przez 3 jest równa 2
c) reszta z dzielenia a+b przez 4 jest nie większa od 2?
tutaj
61272 jest wytłumaczenie dot ppkt a)
"Suma cyfry parzystej i cyfry nieparzystej daje liczbę nieparzystą, przykładowo: 2 + 1 = 3 czy
4 + 7= 11 Przykładowo wylosowaliśmy a = 1 − cyfrę nieparzystą. Aby został spełniony warunek,
druga cyfra musi być parzysta, czyli ze zbioru {1,2,3,4,5} będą to 2 i 4, czyli dla a = 1
wszystkich możliwości będzie 2 ⇒ 1+2 i 1+4"
Rozumiem to co jest wyżej napisane, ale jak to zastosować, by otrzymać wynik, czyli 12.par.
W internecie znalazłem jeszcze takie rozwiązanie tego ppkt a)
"a+b jest nieparzyste, jesli jedna jest parzysta i jedna nieparzysta 2⋅3⋅2=12"
ale tutaj nie nie wiem o co chodziło autorce rozwiązania.
22 kwi 13:01
tyu: 
jakaś podpowiedź ?
22 kwi 13:05
PW: Tych par jest raptem 25. Wypisz je wszystkie cierpliwie na kartce i podkreśl te, które
spełniają warunek a). Potem weź drugi kolor kredki i podkreśl te, które spełniają b). A na
koniec jeszcze innym kolorem spełniające c).
Nikt tu nie wymaga jakiegoś specjalnego tłumaczenia czy teorii. Albo to widzisz, albo nie.
22 kwi 13:12
tyu: ja to rozwiązałem na piechotę, ale się martwię, że natrafię na takie zadanie, którego na
piechotę nie rozwiążę, dlatego uprzejmie poprosiłem o pokazanie sposobu na rozwiązanie za
pomocą wzoru.
W necie jakaś osoba rozwiązała to tak: "a+b jest nieparzyste, jesli jedna jest parzysta i jedna
nieparzysta 2⋅3⋅2=12", więc zastanawiałem się, czy jest jakiś sposób na rozwiązanie ze wzorem.
Chyba że ona też to rozwiązała na piechotę i potem tylko przepisała do internetu.
22 kwi 13:16
Draghan: Wzór na
wariację z powtórzeniami to
Wnk = nk, gdzie n, to ilość elementów zbioru,
z którego wybieramy, a k to ilość elementów, które wybieramy.
Wytłumaczę Ci, skąd to drugie rozwiązanie

ad. a)
Jak słusznie napisałeś (przytoczyłeś), suma jest nieparzysta, jeśli
dokładnie jedna
spośród liczb jest nieparzysta.
Mamy do dyspozycji zbiór {1,2,3,4,5}, który podzielimy na zbiór liczb parzystych
P {2, 4}
i zbiór liczb nieparzystych
N {1,3,5}.
|P| = 2
|P| = 3
Możemy wybrać liczbę
parzystą na 2
W = 21 sposobów,
liczbę
nieparzystą na
W = 31 sposobów, ale
uwaga: musimy jeszcze permutować
wynik, ponieważ możemy wybrać najpierw parzystą, później nieparzystą, ale również możemy
najpierw wybrać nieparzystą, a później parzystą.
Tak więc rozwiązanie do podpunktu a) będzie wyglądało tak:
a = W
21 * W
31 * 2! = 2*3*2 = 12
22 kwi 13:19
Draghan: |N| = 3*
22 kwi 13:20
tyu: permutacja to 2!, bo para (a+b) to zbiór 2−elementowy ?
22 kwi 13:29
Draghan: Tak. Jakbyś miał tam a+b+c, to mógłbyś to ustawić na 3! sposobów. A wyżej jeszcze jeden błąd
zrobiłem, gdzie napisałem 2
W = 21, oczywiście tej dwójki tam przed "W" ma nie być
22 kwi 13:31
tyu: dziękuję bardzo. Teraz rozumiem. O to mi chodziło.
22 kwi 13:32
Draghan:
22 kwi 13:32
tyu: jeszcze chciałbym się upewnić, czy w ppkt c) dobrze liczyłem
reszta z dzielenia a+b przez 4 jest nie większa od 2, oznacza to, że reszta to 0,1,2
czyli
0*4+0=0; 0*4+1=1, 0*4+0=2 − ale nie ma możliwości takiej, że a+b=1 lub a+b=0, czyli z
tych przypadków biorę pod uwagę tylko a+b=2
potem
1*4+0=4; 1*4+1=5, 1*4+2=6, więc a+b=4 lub a+b=5 lub a+b=6
2*4+0=8; 2*4+1=9, 2*4+2=10, więc a+b=8 lub a+b=9 lub a+b=10
22 kwi 14:22