Wariacje
To tylko ja: 1. Ile różnych liczb pięciocyfrowych parzystych, w których wystkie cyfry są różne, można
utworzyć z cyfr 1,2,3,4,5,6,7,8,9? (proszę żeby ktoś mi to zaczął i wyjaśnił dlaczego tak, bo
liczyłam to, ale jak zwykle mi nie wychodziło, resztę policzę sobie sama)
2. Ze zbioru <1,2,3,4,5,> losujemy dwa razy po jednej liczbie (ze zwracaniem) i oznaczamy je, w
kolejności wylosowania, a oraz b. Ile można otrzymać takich par (a,b), dla których:
a)a+b jest liczbą nieparzystą
b)reszta z dzielenia a+b przez 3 jest równa 2
c) reszta z dzielenia a+b przez 4 jest nie większa od 2? (tego to już w ogóle nie rozumiem)
Z góry dzięki za pomoc
24 paź 14:46
Mackenzie: 1. Żeby liczba była parzysta − cyfra jedności musi należeć do zbioru Z={0,2,4,6,8}
Wszystkie cyfry są różne ⇔ losowanie bez zwracania, czyli jak wylosujesz jakąś cyfrę, powiedzmy
1, to już nie możesz jej później wylosować, znika.
2. Losowanie ze zwracaniem, czyli możemy zarówno w pierwszym jak i drugim losowaniu wylosować
tę samą cyfrę.
Jeżeli reszta ma być nie większa od 2 ⇔ reszta ≤ 2
24 paź 14:53
To tylko ja: Aha czyli mam to rozłożyć na 5 możliwości tak

I robiąc to od tyłu to w cyfrze jedności będzie 5 możliwości tak a później dziesiątki setki i
dziesięciotysięczne liczby będą o 1 większe od cyfry jedności tak?
24 paź 14:56
Mackenzie: Do zadania 1.
Przykładowo cyfrą jedności jest
2
Zatem:
1. W pierwszym losowaniu mamy
8 możliwości (nie uwzględniamy dwójki)
2. W drugim losowaniu mamy
7 możliwości (nie uwzględniamy dwójki i cyfry poprzednio
wylosowanej)
3. W trzecim losowaniu mamy
6 możliwości (nie uwzględniamy dwójki, cyfr wylosowanych w 1.
i 2. losowaniu)
4. W czwartym losowaniu mamy
5 możliwości (nie uwzględniamy dwójki, cyfr wylosowanych w 1.
2. i 3. losowaniu)
5. Dwójka
24 paź 15:06
To tylko ja: Dzięki MacKenzie zrobiłam to pierwsze zadanie

Doszłam do tego po tym jak mi wypisałeś te
liczby parzyste

I wynik ma wyjść 6720

A jak ma być to 2?
24 paź 15:08
Mackenzie: Do zadania 2.
a) a + b jest liczbą nieparzystą
Suma cyfry parzystej i cyfry nieparzystej daje liczbę nieparzystą, przykładowo:
2 + 1 = 3 czy 4 + 7= 11
Przykładowo wylosowaliśmy a = 1 − cyfrę nieparzystą
Aby został spełniony warunek druga cyfra musi być parzysta, czyli ze zbioru {1,2,3,4,5}
będą to 2 i 4, czyli dla a = 1 wszystkich możliwości będzie 2 ⇒ 1+2 i 1+4
24 paź 15:16
24 paź 15:22
24 paź 15:22
Martka: A jak zrobić tą wersję b zadania 2

Mam je do zrobienia, a nie mam pomysłu
25 wrz 20:49
Mila:
2)Ze zbioru <1,2,3,4,5,> losujemy dwa razy po jednej liczbie (ze zwracaniem) i oznaczamy je, w
kolejności wylosowania, a oraz b. Ile można otrzymać takich par (a,b), dla których:
B−reszta z dzielenia a+b przez 3 jest równa 2
b)|Ω|=5*5=25
Ω=...... tu możesz wypisać wszystkie możliwe wyniki
Możesz otrzymać sumy sprzyjające zdarzeniu B:
S∊{2, 5,8}
sumę 2 mamy dla pary (1,1)
sumę 5 mamy dla par (1,4), (2,3),(3,2),(4,1)
sumę 8 mamy dla par (3,5),(4,4),(5,3)
|B|=8
25 wrz 21:11