o
sylwek: mam takie pytanie: Jeżeli mam ostrosłup z trójkątem dowolnym w podstawie to w jakim punkcie
będzie jego spodek wysokości? Chodzi mi czy jest to punkt przecięcia środkowych, wysokości,
czy dwusiecznych?
21 kwi 18:18
Draghan: Zależy od rodzaju ostrosłupa.
21 kwi 18:19
sylwek: np gdy Podstawą ostrosłupa jest trójkąt równoramienny
21 kwi 18:20
21 kwi 18:32
Draghan: Sylwek, wszystko zależy od tego, jakim konkretnie ostrosłupem się będziesz zajmował. Jeśli
będzie to ostrosłup prosty, spodek wysokości będzie na środku okręgu opisanego na podstawie,
Jeśli ostrosłup będzie pochyły, to ów spodek wypadnie gdzieś indziej.
21 kwi 18:35
sylwek: tylko akurat w tym zadaniu wszystkie krawędzie nie są równe.
Podstawą ostrosłupa ABCD jest trójkąt równoramienny ABC , w którym |AB | = |AC | = 7 , |BC | =
6 . Krawędzie boczne mają długości: |DA | = 7 , |DB | = |DC | = 5 . Oblicz objętość tego
ostrosłupa
21 kwi 18:36
razor: Obróć sobie ten ostrosłup tak, żeby w podstawie mieć trójkąt BCD o bokach 6,5,5. Wtedy
wszystkie krawędzie boczne mają długość 7
21 kwi 18:40
sylwek:

zadanie sprowadza się do wyznaczenia odcinka oznaczonego na zielono tylko jak ?
21 kwi 18:41
sylwek: No racja rzeczywiście

a nie da sie jakoś wyliczyć długości tego odcinka ?
21 kwi 18:44
21 kwi 18:49