Równania zespolone
Kamil: Jak policzyć takie równania zespolone? Mam z tym problem

a.) z
2+3z+3−i=0
b.) z
2+(2i−1)z+1+5i=0
21 kwi 14:20
21 kwi 14:20
D@wcaMocyWNocy: z równaniami zespolonymi jest tak że posiadają jednostkę urojoną.
Założenie z liczb zespolonych :
1. i = √−1 czyli : i2 = −1
Nasza podstawa równania :
az2 + bz + c = 0
Do przykładu a.) równanie kwadratowe , do delty :
a = 1
b = 3
c = (3−i)
Do przykładu b.) równanie kwadratowe , do delty :
a = 1
b = (2i−1)
c = (1+5i)
ICSP podał wyżej z czego powinieneś skorzystać.
Na koniec liczysz deltę , za i podstawiasz to co wyżej.
Nie wiem czy dobrze, dawno to brałem.
22 kwi 14:34