c. geometryczny
paw: trzy liczby tworza ciag geometryczny. suma tych liczb jest rowna 57 a iloczyn 5832. wyznacz te
liczby.
ostatecznie
a1= 12. v a1= 27
q=3/2 v q=2/3
{12, 18,27} v {27,18,12}
wedpug odp tylko ten drugi zbior, dlaczego?
21 kwi 11:08
5-latek: Musi byc jakis warunek dodatkowy w zadaniu (moze tworza ciag malejacy
21 kwi 11:18
Piotr 10: po prostu chodzilo o wyznaczenie liczb
Ty po prostu przyjales liczby a , b , c
i a=12 b = 128 c=27 lub a=27 b=18 c =12
i tez jest ok
21 kwi 11:20
5-latek: Piorek ale napisal ze tylko ten drugi ciag jest dobry wedlug odpowiedzi
21 kwi 11:23
5-latek: Poza tym nawrzucal postow −nie wiadomo po co tyle
21 kwi 11:26
Piotr 10: Ale warto zauwazyc wyszly te same liczby, tylko w innej kolejnosci. A tu chodzi o liczby
21 kwi 11:26
Piotr 10: Na maturze by bylo Trzy liczby a , b ,c tworza ciag geometryczny. Wtedy trzeba 2 przypadki
uwzglednic
21 kwi 11:27
5-latek: Piotr zgadza sie ale ciag 12 18 27 jest rosnacy a ciag 27,18 12 jest malejacy i wlasnie ten
drugi ma byc wedlug odpowiedzi
Wobec tego wedlug mnie musi byc jakis dodatkowy warunek w tym zadaniu
21 kwi 11:29
pigor: ... no bo szukasz
zbiór liczb, a nie ciąg, a więc taka
odp.{27,18,12} − zauważ − w klamrach wystarczy, a jak napisałbyś odp.
{12,27,18}, albo {12,18,27} tez by była dobra, bo to taki sam zbiór i tyle
21 kwi 20:13
pigor: ..., dlatego żadnego dodatkowego warunku tu nie potrzeba
21 kwi 20:14
21 kwi 20:14