ciag geometryczny
zjedz: suma trzech wyrazow tworzacych ciag geometryczny jest rowna 21 a ich iloczyn wynosi 216. znajdz
ten ciag
20 kwi 22:10
sushi_ gg6397228:
wypisz dane
20 kwi 22:13
zjedz: a1 + a2+a3=21
a1*a2*a3=216
20 kwi 22:16
sushi_ gg6397228:
mamy ciag geometryczny, wiec
a1=...
a2=...
a3=...
20 kwi 22:17
bezendu:
a+aq+aq
2=21
a*aq*aq
2=216
a(1+q+q
2)=21
a
3q
3=216
a(1+q+q
2)=21
(aq)
2=6
3⇒aq=6
6(1+q+q
2)=21q
6+6q+6q
2−21q=0
6q
2−15q+6=0
Δ=81
√Δ=9
a
1=3 a
2=6 a
3=12 lub a
1=12 a
2=6 a
3=3
20 kwi 22:23
Mila:
a,b, c trzy kolejne wyrazy c.g.
a+b+c=21
a*b*c=216
b
2=ac⇔b
3=216⇔b=6
a+6+c=21⇔a+c=15⇔a=15−c
6
2=(15−c)*c
c
2−15c+36=0
Δ=225−4*36=81
c=3 lub c=12
Szukane ciągi
12,6,3
lub
3,6,12
20 kwi 23:30