Dane sa punkty A( 2, -1) B= (3,0)
Paulin: Dane sa punkty A=(2, −1) B=(3,0)
a) wyznacz wzór funkcji
b) wyznacz punkty przecięcia z osiami układu współrzędnych
c) określ monotoniczność funkcji
d) dla jakich argumentów f(x) <0
Jak to się rozwiązuje ?
21 kwi 10:17
Radek: Znasz wzór prostej kierunkowej ?
y=ax+b
a)
−1=2a+b
0=3a+b
Układ równań
b)Miejsce zerowe, oraz miejsce przeciecia z osią OY współczynnik b.
c) a>0 rosnaca, a<0 malejaca, a=0 stala
d) Jak będziesz miała wzór to obliczysz
21 kwi 10:34
Ted:

Te dwa punkty mogą leżeć na wykresach różnych funkcji.
Wyznaczać mogą funkcję liniową
y=x−3
Dalej sama −
21 kwi 10:37
5-latek:

napisz rownanie prostej przechodzacej przez dwa punkty i masz wzor funkcji
Miejsca zerowe odczytaj z wykresu funkcji
lub wstaw za y=0 do wzoru i wylicz x
tak samo za x=0 podstaw do wzoru fubjcji i wylicz y
Zobacz jaki wspolczynik stoi przy x i
https://matematykaszkolna.pl/strona/41.html
Rozwiaz ta nierownosc
21 kwi 10:49
Bogdan:
Równanie prostej y = ax + b zadanej przez dwa punkty prościej wyznacza się bez układu równań.
| | −1−0 | |
W tym przypadku a = |
| = 1, y = (x − 2) − 1 ⇒ y = x − 3 albo od razu y = x − 3 |
| | 2−3 | |
(korzystamy z zależności: y = a(x − x
0) + y
0, gdzie (x
0, y
0) to punkt należący do
prostej).
21 kwi 12:17