trygonometria przekształcanie
Arcctg: Wykaż, że cos(α+β)*cos(α−β)≤1
Doszedłem do czegoś takiego:(idąc od lewej strony)
z wiadomych wzorów...doszedłem do tego
cos2α*cos2β−(1−cos2α)(1−cos2β)
tutaj utknąłem i nie wiem jak to zrobić.
Sprawdzilem w odp ze zbioru i trzeba doprowadzić wyrażenie do postaci
cos2α+cos2β−1 ale ja niewiem jak to zrobić i proszę o pomoc.
Pozdrawiam
Arcctg
20 kwi 17:57
Arcctg: Prosze o pomoc.
20 kwi 18:25
Bogdan:
Wskazówka:
| | 1 | | α + β | | α − β | |
cos(α + β) * cos(α − β) = |
| * 2 * cos[2* |
| ] * cos[2* |
| ] = |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 2α + 2β | | 2α − 2β | | 1 | |
= |
| * 2cos |
| cos |
| = |
| (cos2α + cos2β) = |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| 1 | |
| * (2cos2α − 1 + 2cos2β − 1) = ... |
| 2 | |
20 kwi 18:25
Bogdan:
Tu
3670 są potrzebne tożsamości
20 kwi 18:27
Arcctg: Dziekuje bardzo,
powiem, że jestem zdziwiony, bo te wzory kojarze,ale nie ma ich w karcie wzorow. Nauczycielka
mowila ze ponoć już nie obowiązują na maturze, ktoś się orientuje?
20 kwi 18:34
sushi_ gg6397228:
a nie lepiej było wyjść, że cos x i cos y ∊ <−1; 1>, więc iloczyn dwóch liczb z
tych przedziałów będzie mniejszy lub równy 1
20 kwi 18:37
Bogdan:
Prośba Arcctg jest taka: "cos2α + cos2β − 1 ale nie wiem jak to zrobić i proszę
o pomoc". Odpowiedziałem na tę prośbę.
20 kwi 18:48
sushi_ gg6397228:
tak wiem ale co mu da to przekształcenie;
da tylko ze każdy cosinus będzie z przedziału <0; 1>
wiec musi to samo ograniczenie zastosować co przed przekształceniem−−> na maturze szkoda na to
czasu
20 kwi 18:51
Bogdan:
Warto przygotowując się do matury z matematyki (bez względu na poziom) nie ograniczać
się do wiedzy zawartej w karcie wzorów.
20 kwi 18:54