zadanka
5-latek:

Marcin . najpierw spojrz tu
https://matematykaszkolna.pl/forum/247271.html i pomoz koledze a potem takie zadanko z planimetrii Udowonij
z e pole czworokata wypuklego rowne jest polowie iloczynu obu przekatnych i sinusa kata
zawrtego miedzy nimi
20 kwi 17:09
Marcin: 5−latek dziękuję za zadanie
20 kwi 17:17
5-latek: Tylko je zrob
20 kwi 17:18
zombi: Przyjemne

Takie luźne
20 kwi 17:19
Marcin: | | 360−2β | |
Pole czworokąta to będą cztery trójkąty, kąty znam  β, β, |
| |
| | 2 | |
20 kwi 17:22
5-latek: Pole czworokata to pole 4 trojkatow tak jak napisales
wiec czemu jest rownie pole trojkata AOB + pole trojkata BOC?
20 kwi 17:27
5-latek: Marcin czekam na obliczenia
20 kwi 17:32
Marcin: Chwilka 5−latek. U mnie są goście w domu, przecież mamy święta
20 kwi 17:35
5-latek: Podpowiem CI
Przeciez znasz wzor na pole trojkata w zaleznosci od dlugosci bokow i kąta zawrtego miedzy nimi
20 kwi 17:36
5-latek: A. Nie zauwazylem twojego ostaniego postu .
Wiec jak bedziesz juz mial czas to pisz
20 kwi 17:38
Marcin: | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
PABCD= |
| AO*BO*sinβ + |
| OC*OD*sinβ + |
| OC*OB*sinβ + |
| OA*OD*sinβ = |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | AO*BO*sinβ | | OC*ODsinβ | | OC*OB*sinβ | | OA*OD*sinβ | |
|
| + |
| |
| + |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | AO*BO*sinβ+OC*ODsinβ+OC*OB*sinβ+OA*OD*sinβ | | sinβ(OC*OD+OC*OB+OA*OD+AO*BO | |
= |
| = |
| = |
| | 2 | | 2 | |
| sinβ(OC*OD+OC*OB+OA*OD+AO*BO | | 1 | | 1 | |
| = |
| (sinβ([OC(OD+OB)+OA(OD+BO)]= |
| |
| 2 | | 2 | | 2 | |
sinβ(OC+OA)(OD+OB)
20 kwi 17:53
Marcin: Oczywiście skorzystałem z tego, że sin(180−β)=sinβ
20 kwi 17:58
Piotr 10: Ile literek omg
20 kwi 17:59
Godzio:
Jeśli mogę się czepić

− powinniśmy zapisywać długość boku jako |AO| itd. a nie jako AO
20 kwi 18:02
5-latek: a OC+OA= ? i OD+OB=? i napisz koncowy wzor
20 kwi 18:03
Marcin: OC+OA= CA
OD+OB= DB
20 kwi 18:04
Marcin: ok
Godzio, zapamiętam
20 kwi 18:05
5-latek: czescx
Godzio
Maz calkowita racje . Nalezy sie tego uczyc od razu . Zreszta ja tez . Marcin popraw to w
notatkach
20 kwi 18:06
Marcin:
20 kwi 18:08
5-latek: To nastepne .
dane sa dlugosci bokow trojkata |AB|=10 |AC|= 6 i \BC|=14
Znajdz dlugosci odcinkow na jakie dwusieczna kąta przr wierzcholku C dzieli odcinek AB
20 kwi 18:09
Marcin: Za chwilkę. Lecę na dół do gości
20 kwi 18:11
Piotr 10: z nudów
14x=60 − 6x
20x=60
x=3
y=7
20 kwi 18:34
5-latek: Ale niech tez Marcin sprobuje rozwiazac
A dla Ciebie takie
Wykaz ze dwusieczne katow trojkata przecinaja sie w jednyn punkcie
Marcin niech tez sprobuje
20 kwi 18:38
Piotr 10: a długość dwusiecznej to
ICDI2 = 4*14 − 3*7=35
ICDI=√35
20 kwi 18:38
Piotr 10: Później idę ogladac film do prezentacji maturalnej ''Kanał'' A. Wajdy.
20 kwi 18:41
zombi: Jaki temat Piotr?

bo tez mam ten film.
Co do zadania to idzie z tw. Cevy, ale w formie trygonometrycznej.
20 kwi 18:43
Piotr 10: Powstanie warszawskie i sposób jego ujecia w literaturze, filmie i fotografi. Zaprezentuj temat
na wybranych tekstach kultury.
A Ty jaki?
20 kwi 18:44
5-latek: A jest to twierdzenie w liceum?
Tu trzeba troche logiki wykazac
20 kwi 18:45
zombi: A mianowicie, jeśli
| sinα1 | | sinβ1 | | sinγ1 | |
| * |
| * |
| =1 To te czewiany przecinają się w jednym |
| sinα2 | | sinβ2 | | sinγ2 | |
punkcie, a tak jest ponieważ α
1=α
2, β
1=β
2, γ
1=γ
2.
ckd
20 kwi 18:46
zombi: Mam taki sam temat
20 kwi 18:46
Marcin:

x+y=10
x=10−y
140−14y=6y
140=20y
y=7
Rozwiązałbym tak samo
20 kwi 18:46
Piotr 10: Dobree

heuehe

ja mam 2 wiersze Baczyńskiego, Pamietnik z powstania warszawskiego i 2 filmy Kanał i Eroica
20 kwi 18:47
Marcin: Ja mam motyw snu w literaturze, ale dopiero na 29 maja.
20 kwi 18:47
Piotr 10: Ja mam napisana juz, bo mam 12 maja juz
20 kwi 18:48
zombi: Ja mam z literatury
2x Baczyński
Pamiętnik
Kolumbowie rocznik 20.
i wiersz Anny Świrszczyńskiej
Sztuka
Kanał Wajdy
Pianista film
2x plakaty
muzyka Lao Che
i 2 fotografie
20 kwi 18:48
Piotr 10: Z głowa na karabinie oraz Rodzicom

?
20 kwi 18:49
zombi: Z głową na karabinie i Pokolenie
20 kwi 18:51
Marcin: Nie przesadzacie czasem,? Strasznie dużo tego macie. Ja mam chyba 3 lektury i biblię
20 kwi 18:52
Piotr 10: no i mam z 5 fotografii, ale tutaj to bede wskazywal po prostu podczas omawiania prezentacji,
np. 'Powstaniec wychodzacy z kanalu'' itd
Mam prezentacje na 14 minut 57 sekund xD
20 kwi 18:52
5-latek:

To teraz pomysl nad tym drugim zadaniem o dwusiecznych
20 kwi 18:53
Marcin: Miałbym problem w tym dowodem
20 kwi 18:54
Marcin: Ja 'swojej pracy' jeszcze nawet nie czytałem
20 kwi 18:56
Piotr 10: Zapewne tutaj trzeba zauwazyc jesli punkt O nalezy do dwusiecznej kata ACB to , ze odleglosc
punktu O od odcinka AC jest taka sama jak odleglosc punktu O od odcinka BC
20 kwi 18:56
Piotr 10: zombi a kiedy masz ustna z polaka ? tak bysmy sie wymienili pytaniami moze ?
20 kwi 18:59
zombi: Ja dopiero 26 maj
20 kwi 19:00
Piotr 10: eh ; / to najwyzej napisz na forum, to Ci podam swoje bo ja mam 12 maja
20 kwi 19:01
zombi: Ok, dzięki wielkie

Ja chcę to tylko zdać, nie muszę mieć wielkiego wyniku.
20 kwi 19:02
5-latek: to napisze
Mamy dowolny trojakt ABC
Punkt O jest punktem przciecia sie dwusiecznej kąta A i dwusiecznej kątaB
TEraz skoro O lezy na dwusiecznej kątaA to jest rownoodlegly od bokow AB i AC
Teraz skoro lezy na dwusiecznej kąta B to jest rowmoodlegly od bokow Ab i BC
A wiec jest tez rownoodlegly od bokow AC i BC , wiec lezy na dwusiecznej kąta C
czyli jest punktem pezciecia sie wszystkich 3 dwusiecznych
20 kwi 19:02
Piotr 10: A myślisz, ze ja to co

? 6 punktów i dziekuje bardzo
20 kwi 19:03
20 kwi 19:05
5-latek: Nie rozumiem tego 6 punktow . Co to jest ?
20 kwi 19:05
Marcin: zombi jak tak patrzę na kawałek Twojej bibliografii, to jakoś nie mam wrażenia że chcesz 'tylko
zdać' Ja chcę tylko zdać
20 kwi 19:06
zombi: Bo moja polonistka, kazała mi tyle nawrzucać
20 kwi 19:06
Marcin: 6 punktów − próg zdawalności matury ustnej
20 kwi 19:07
5-latek: Uczylem sie tego twierdzenia (dawno ) i sobie teraz przypomialem
20 kwi 19:07
Piotr 10: 5−latek na ustnej teraz jest tak. Max punktow to 20. a wiec zeby zdac trzeba miec 6 pkt.
Ustnej nigdzie nie wliczaja na studia, dla mnie ogolem jest to bezsens, kazdy nauczyciel bedzie
inaczej Ciebie pytal, a wiec tym samym jest to niesprawiedliwe. Ale cuz, takie zycie..
20 kwi 19:07
Marcin: Właśnie dlatego że do niczego nie potrzebujemy tej całej ustnej matury, tak łatwo jest ją zdać,
(nie znam osoby która nie zdała)
20 kwi 19:10
Piotr 10: Za rok ma być tak, że uczniowie beda losowali tematy i maja 30 minut na przygotowanie sie do
niego. Więc powracamy znow, tak jak kiedys bylo.
Bardzo sie ciesze, ze mnie to ominielo
20 kwi 19:10
5-latek: Marcin . MOze wyda CI sie proste to zadanie ale masz
Wierzcholki trojkata ABC leza na okregu . Znajdz srednice okregu gdy dane sa dlugosci boku
|BC|=a oraz kaat lezacy naprzeciw tego boku (kąt BAC rowny alfa .
20 kwi 19:10
5-latek: Juz rozumiem .
Jak ja pisalem to byla pisemnna z j. polskiego . Jak nie zaliczyl to byla ustna i losowal
pytania
20 kwi 19:12
Marcin: | | a | |
d= |
| − twierdzenie sinusów. tak? |
| | sinα | |
20 kwi 19:17
5-latek: Tak ale do tego trzeba dojsc
20 kwi 19:20
Marcin: Mam to twierdzenie podane w tablicach, więc po co do tego dochodzić?
20 kwi 19:22
5-latek: Nie do twierdzenia tylko do wyniku .
Pierwsze rysunek . I czemu twierdzisz ze Bok |CA| lezy na srednicy okregu ?
20 kwi 19:26
5-latek:

masz rysunek do zadania
20 kwi 19:49
Marcin: Ja tak przecież nie twierdzę.

Mam wzór:
| | a | |
2R= |
| , który nie działa tylko w trójkącie prostokątnym.. |
| | sinα | |
20 kwi 19:59
Utem:
Działa.
20 kwi 20:03
Marcin:
Utem:
Twierdzenie sinusów działa tylko w trójkącie prostokątnym?
20 kwi 20:09
5-latek: MOje rozwiazanie do tego zadania jest takie
|CA'|to srednica
kątBAC =kątowi Ba'C =alfa bo sa oparte na tym samym luku jako kąty wpisane
Wiemy ze kąt wpisany oparty na srednicy jest prosty wiec z trojakta A'BC mamy
| | |BC| | | a | | a | |
sinalfa = |
| = |
| wiec 2R= |
| . |
| | |CA'| | | 2R | | sinalfa | |
Ja tak to rozwiazalem .
I masz nastepne zadanie
Wykaz ze dlugosci a b c bokow trojkata promien R opisanego na num okregu oraz pole P trojkata
sa zwiazane zaleznoscia
20 kwi 20:12
5-latek: Witaj
Milu 

A jak bys Ty to rozwiazala (to z okregiem
20 kwi 20:16
Marcin: No ok, ale jak to by było na maturze?

Musiałbym napisać tak jak Ty?
20 kwi 20:17
5-latek: Poczekajnmy na opinie
Utem 
Na razie rob nastepne zadanie
Przyda CI sie wzor z ostatniego zdania
20 kwi 20:20
Utem:
Witajcie, trochę jestem rozleniwiona, z której godziny to zadanie.?
20 kwi 20:25
Marcin: Utem to Mila?

Kolejny wzór, który jest w tablicach maturalnych
sinα * 2R= a
P=U{abc}{4R
coś takiego?
20 kwi 20:26
5-latek: Z godziny 19:10
20 kwi 20:26
zawodus: 5− latek jak dla mnie to po prostu twierdzenie sinusów. Dowód, wg mnie powinien rozpatrywać
trzy przypadki
20 kwi 20:27
Marcin: | | a | |
tam oczywiście ma być sinα= |
| |
| | 2R | |
20 kwi 20:30
vega:
Nie "mieszać" maturzystom w głowach !
20 kwi 20:30
5-latek: Marcin tak

( do zadania wykaz )
I znowu moze babalne zadanie
Udowodnij ze w trojkacie rownoraniennym srodkowe poprowadzone na ramiona sa rowne
20 kwi 20:31
Utem:
wg mnie, sposób Marcina dobry. Nie zastanawiam się nad słusznością tw. sinusów, jest wykazane.
Jeśli dostanę polecenie , to udowodnię, w tym zadaniu, po prostu z niego korzystam.
20 kwi 20:43
vega:
20 kwi 20:44
20 kwi 20:45
5-latek: Dobrze
20 kwi 20:45
5-latek: Pozdrawiam
vega 
TYlko teraz tez sie usmiechnij niech wiem ze to Ty
20 kwi 20:47
vega:
20 kwi 20:52
5-latek:
20 kwi 20:53
Marcin:

To są przecież identyczne trójkąty. Mam to udowadniać?
20 kwi 21:23
5-latek: Tak udowodnic

tak jak bys to tlumaczyl koledze z klasy ktory tego nie rozumie
20 kwi 21:27
Marcin: Te trójkąty mają jeden ten sam bok: 2x, ten sam kąt α i bok na przeciw jednego i drugiego jest
równy a. Na tej podstawie mogę stwierdzić, że te trójkąty są takie same. Jak to zapisać
'matematycznie'?
20 kwi 21:30
5-latek: No na podstawie przystawania bok kąt bok.
wydaje sie to takie oczywiste ale udowodnic trudniej Nie ?
Na dzisiaj juz koniec .
Znajde jakies ciekawe to wstawie Tobie OK?
20 kwi 21:44
Marcin: Dziękuję n−latku
20 kwi 21:45