Punkt A = (-2;4) jest jednym z wierzchołków trójkąta równoramiennego ABC, któreg
kamczatka: Punkt A = (−2;4) jest jednym z wierzchołków trójkąta równoramiennego ABC, którego pole jest
równe 20 i w którym |AC| = |BC|. Bok BC jest zawarty w prostej o równaniu y = x − 2. Oblicz
współrzędne wierzchołka C.
Tak się zastanawiam jak to wyliczyć ? Bo mogę wyliczyć prostą prostopadłą do prostej BC
przechodzącą przez punkt A, ale czy coś da ? Potem mogę punkty przecięcia się tych prostych i
to będzie środek odcinka BC. Ale nie wiem jak wierzchołek C wyliczyć.
20 kwi 15:27
kamczatka: pomoże ktoś ?
20 kwi 16:54
Marcin:

Wylicz sobie AX i podstaw do wzoru na pole trójkąta. Będziesz mieć wtedy długość BC.
20 kwi 17:11
zombi: A masz chociaż odpowiedzi, bo jeśli dobrze policzyłem to pokażę ci moje rozwiązanie.
20 kwi 17:12
Marcin: Później jak już masz BC i wiesz, że jest to równe AC, to Możesz policzyć ze wzoru na długość
odcinka, gdzie A znasz, a C=(x,x−2)
20 kwi 17:14
zombi: Ja już widzę dwie metody rozwiązania tego.
20 kwi 17:14
Marcin: Oczywiście powinny wyjść Ci dwa punkty C
20 kwi 17:16
zombi: Ma ktoś odpowiedź? Bo chciałbym sprawdzić czy moim sposobem wyjdzie.
20 kwi 17:16
Marcin: zombi a jak to liczysz?
20 kwi 17:18
zombi: Nie chce zapeszać, chciałbym sprawdzić z moją odpowiedzią, dopiero wtedy bym wrzucił.

Nie jest dużo szybciej, ale sposób trochę inny. Od tego.
20 kwi 17:20
Marcin: (−1;−3) i (5;3), tak masz?
20 kwi 17:32
zombi: Tak

Pierwszy sposób to taki sam jak twój Marcin.
Drugi sposób:
Wiemy, że C(x
c, x
c−2) oraz, że B(x
b, x
b−2)
Ponadto
|AC|=|BC|.
(x
c +2)
2 + (x
c−6)
2 = 2(x
c−x
b)
2
oraz
P=20
AC
→ = [x
c+2; x
c−6]
oraz
AB
→ = [x
b+2; x
b−6]
|x
c+2 x
c−6|
Zatem P=
12||
|x
b+2 x
b−6|
Tu miała być macierz 2x2, ale nie wiem, jak ją ładnie zapisać.
Czyli mamy dwa równania, dwie niewiadome i dość szybko wychodzi
x
c2−4x
c−5=0
20 kwi 17:40
Marcin: Nie przepadam za wektorami, dlatego zostaje przy swoim sposobie
20 kwi 17:54
kamczatka: ok dzięki jeszcze znalazłem sposób że potem wierzchołek C można obliczyć z równania okręgu.
Punkt A
robi za środek okręgu.
20 kwi 19:13
kamczatka: coś liczyłem ale nie wychodzi:
obliczyłem odległość punkty A do prostej y = x−2
wyszło że d = 4
| | 1 | |
potem z pola 20 = |
| a * 4 a = 10 |
| | 2 | |
i odległość punktu A od C
√(x + 2)2 + (x−2−4)2 = 10
x
2 − 4x − 30 = 0
Δ = 136 więc coś chyba nie tak po dziwne liczby wyjdą
21 kwi 11:16
5-latek: Ja tego nie liczylem ale naucz sie tez przyjmowac inne nieladne liczby
delta =136 jst tez pelnoprawna jak delta =144 (chocia z √144=12 =12 wyglada ladniej niz
√136
21 kwi 11:22
kamczatka: ale to wtedy wierzchołek C by miał współrzędne z pierwiastkiem a ma:
(−1;−3) i (5;3)
21 kwi 11:23
kamczatka: co robię nie tak ?
21 kwi 14:29
Marcin:

|CD| wyszło ci równe 4?
4
2+4
2=x
2
16+16=x
2
32=x
2
x=4
√2
21 kwi 14:36
kamczatka: chodzi Ci o odległość punktu A od prostej y = x −2 ?
21 kwi 14:46
kamczatka: aha juz wiem chodzi o wyliczenie połowy podstawy. Ale po co ją liczyć ? Bo ja robiłem tak że
obliczyłem odległość punktu A od prostej, potem wyliczyłem bok BC = 10 i na koniec ze wzoru na
długość odcinka AC i wychodzi równanie kwadratowe z Δ < 0
21 kwi 14:48
kamczatka:

wyznaczam odległość punktu A do prostej BC y = x −2
d = 4
wyliczam bok BC ze wzoru:
a = 10
|AC| = |BC| , C(x,x−2)
więc ze wzoru na długość odcinka AC:
√(x + 2)2 + (x − 2 − 4)2 = 10
x
2 − 4x − 30 = 0
21 kwi 14:54
Marcin: Pokaż jak liczysz odległość punktu od prostej
21 kwi 15:46
Beforeu: odleglosc punktu A od prostej y= x−2 i wychodzi ci h = 4 √2
21 kwi 15:56
Marcin: No tak, ale mi chodzi o to, żeby wiedział dlaczego
21 kwi 16:16
Beforeu: Jakie powinny być odpowiedzi? Wyszlo mi C (7 ,5 ) C(−3 ,−5 )
21 kwi 16:19
Marcin: (−1;−3) i (5;3), ja mam tak.
21 kwi 16:58
kamczatka: y − x − 2
A(−2;4)
| | |−2*−1+1*4 −2 | |
d= |
| |
| | √12+(−1)2 | |
teraz inny mi jeszcze wynik wyszedł bo wcześniej źle policzyłem mianownik
21 kwi 21:17
Marcin:
−x+y+2...
A(−2;4)
22 kwi 03:01