Planimetria
bezendu:
Na okręgu o środku O opisano trapez równoramienny ABCD, w którym AB i CD są podstawami i |AB| >
|CD|. Oblicz pole i długość przekątnej tego trapezu, jeżeli wiadomo, że |OB| = 20 i |OC| = 15.
Pole =600j2
przekątna √1201?
19 kwi 22:26
bezendu: ?
19 kwi 22:35
zawodus: bezendu maiłeś odpoczywać
19 kwi 22:39
bezendu:
Nie mogę odpoczywać z myślą, że nie umiem planimetrii. I tak idę na rezulekcje więc 2 godziny
snu mnie nie zbawią
19 kwi 22:40
5-latek: Mialem to samo pisac
19 kwi 22:40
Utem: (+)
19 kwi 22:42
Utem:
Rezurekcja.
19 kwi 22:44
bezendu:
Na drodze długości 36 m przednie koło ciągnika wykonało o 6 obrotów więcej niż tylne. Gdyby
obwód każdego koła zwiększyć o 1 m, to na tej samej drodze przednie koło wykonałoby o 3 obroty
więcej niż tylne. Oblicz obwody kół ciągnika.
19 kwi 22:46
Utem: Nieeeeee.
Po co tam π?
19 kwi 22:54
bezendu:
Czemu nie ?
19 kwi 22:55
19 kwi 22:56
bezendu:
Też robiłem taki układ. Ale w tym linku odpowiedzi nie ma.
19 kwi 22:58
Eta:
Jak nie ma? x= 2 m , y= 3 m
19 kwi 23:01
bezendu:
Przepraszam nie zauważyłem.
19 kwi 23:03
Utem:
Pewnie liczyłeś obwód ze wzoru 2πr i tak się zaplątało π w odpowiedzi..
19 kwi 23:11
bezendu:
Dokładnie tak. Ale już wiem gdzie mam błąd.
19 kwi 23:16
bezendu:
W jakich figurach jeszcze zachodzą własności z tych średnich geometrycznych czy arytmetycznych
? Tych przypadków jest dużo ?
19 kwi 23:18
Utem:
Oj, spóźnisz się na nabożeństwo. Jutro Ci napiszę, już nie myślę, po tych świątecznych
przygotowaniach.
19 kwi 23:27
Utem: Dobranoc
19 kwi 23:29
bezendu:
Nie spóźnię się i jeszcze będę przed czasem

Dobranoc.
19 kwi 23:30
bezendu: ?
20 kwi 00:50
Sinus: w tym z okręgiem długości podstaw wynoszą 18 i 32, wysokość 12. Resztę każdy może wyliczyć..
20 kwi 01:18
Sinus: układ równań, 3 pitagorasy
20 kwi 01:31
bezendu:
Sinus czytaj ze zrozumieniem. Zadanie pierwsze i drugie jest zrobione. Chodzi o średnie w
planimetrii.
20 kwi 07:59
Piotr 10: Średnia geometryczna zachodzi, np. w trapezie rownoramiennym gdy mamy do wyliczenia np.
średnice okregu wpisanego w trapez rownoramienny wtedy d=√a*b
Odcinek dzielacy trapez na dwa trapezy podobne to r=√a*b , gdzie a i b to podstawa
20 kwi 10:23
bezendu: Dziękuję
20 kwi 10:30
Piotr 10: Lap zadano z tą srednica
W trapez równoramienny o podstawach długości a i b (a > b) można wpisać okrąg. Udowodnij, że
średnica tego okręgu ma długość
√a*b.

. Ja lęcę
20 kwi 10:33
Sinus: bezendu, jeśli tak to przepraszam, ale gdzie jest to napisane? bo wyniki, które podałeś są
błędne
20 kwi 11:09
Sinus: aha, faktycznie, to ja nie doczytałem i to ja mam błąd, sorki za zamieszanie
20 kwi 11:17
bezendu:
Dzięki Piotr za zadanko
20 kwi 20:11
bezendu: A masz jeszcze jakieś własności ?
20 kwi 20:25
Godzio:
Jeśli chodzi o trapez to poczytaj sobie o "średnich w trapezie".
20 kwi 20:37
20 kwi 20:40
zawodus: Nie każde figury mają coś fajnego do zaoferowania
20 kwi 20:41
bezendu:
Ale dzięki temu może zrobię zadnia z planimetrii albo dowód wtedy będę happy.
20 kwi 20:42
bezendu: ?
20 kwi 21:52
jerey: sorka , ze sie wtrące

ale z tym trapezem nie powinno byc czasem P=1200 AC= 30?
20 kwi 22:03
bezendu: Nie
20 kwi 22:04
jerey: ok, to najwyraźniej sie pomyliłem, ale to chyba z pośpiechu
20 kwi 22:05
bezendu:
Piotr a to trzeba wyprowadzać na maturze czy mogę napisać, że korzystam z takiej własności ? Bo
wyprowadzić to tego nie wyprowadzę. ?
20 kwi 23:08
Piotr 10: Ale chodzi Ci o srednice w trapezie zad post 10;33 ?
20 kwi 23:10
bezendu:
Ogólnie.
20 kwi 23:16
Piotr 10: O średnie chodzi Ci w trapezach ? − jesli o to to lepiej to wyprowadzic
a jak z twierdzenia korzystasz to piszesz twierdzenie i potem wzorek tam jakis
20 kwi 23:19
bezendu:
Dzięki czyli nie muszę męczyć się z wyprowadzaniem.
20 kwi 23:20
Piotr 10: A o jakies zadanko Ci konkretnie chodzi ?
20 kwi 23:22
bezendu:
Ogólnie o zadanie z planimetrii, nauczę się wzorów gotowych i będę pisał korzystam z..
20 kwi 23:23
bezendu:
Doczekam się tych średnich

?
21 kwi 20:51