Napisz równania prostych zawierających boki trójkąta ABC
2014: Figura ABCD jest prostokątem, którego 3 wierzchołki mają współrzędne a(1,−4) b(4,−1) c(−1,4).
Napisz równania prostych zawierających boki trójkąta ABC
Prostą AB wyliczyłam w następujący sposób:
−4 = a + b
−1 = 4a + b
b = − 4 − a
b = −1 − 4a
3a = 3 −> a = 1
a=1
b= − 5
AB −> y = x − 5
Teraz przykładowo chcę podobnie zrobić prostą BC i nie wychodzi, dlaczego? Robię to tak:
−1 = 4 a + b
4 = − a + b
1 = − 4a − b
4 = − a + b
b = − 4 a
a = − 5/4
− 1 = − 5 + b
b = − 4
y = x − 4
A ma wyjść: y = − x + 3
Tak, wiem, że są święta. Ale mam do zrobienia sporo zadań (jeszcze ponad 100 rozbudowanych) do
specjalnego zeszytu

.
Dziękuję z góry za pomoc
19 kwi 21:41
Piotr:
bo jak Ty zes wyliczyl ten uklad ? nic z tego nie wiem
−1 = 4 a + b ⇒ b= −1−4a
4 = − a + b
4 = −a−1−4a
5 = −5a ⇒ a = −1
b= −1+4 = 3
y = −x + 3
19 kwi 21:50
sushi_ gg6397228:
dla BC
5=−5a
a=....
19 kwi 21:52
2014: O, dziękuję

. A istnieje jakiś szybszy sposób na dojście do odpowiedzi?
19 kwi 21:52
2014: Tzn. rozwiązanie zadania?
19 kwi 21:53
19 kwi 21:53
19 kwi 21:54
sushi_ gg6397228:
AB⊥ BC więc
y= −1 x + b i podstawiamy punkt "C"
19 kwi 21:55
2014: 5−latek, jak dokładnie wyznaczyłeś punkt D?
19 kwi 21:55
2014: Okej, spróbuję rozwiązać prostą AD

I podzielę się rezultatami.
19 kwi 21:57
sushi_ gg6397228:
policzył "kratki" jak dojść z B do A, i tak samo policzył dla punktu C−−> szybko i bez wzorów
19 kwi 21:57
Piotr:
a po Ci pkt D ?
19 kwi 21:58
2014: Bo AD I DC też muszę obliczyć
19 kwi 21:59
Piotr:
w poleceniu tego nie ma
19 kwi 22:00
sushi_ gg6397228:
AD || do BC i przez punkt A
CD|| AB i przez punkt C
szybko i bez bólu
19 kwi 22:02
2014: Wiem, ale w odpowiedziach jest to uwzględnione. . A znając moją nauczycielkę, będzie wymagała,
żeby wycisnąć z zadania tyle, ile się da

. Zawsze tak z nią jest. Na sprawdzianie trzeba
było znaleźć rozwiązanie (jedno) jakiegoś równania, a ona zażyczyła sobie wszystkich. Wolę
zrobić więcej, jak mniej

.
19 kwi 22:03
2014: Sushi, muszę zmieniać znaki, czy coś?
19 kwi 22:04
5-latek: Z rysunku (punkty kratowe
Algebraicznie (jest wiele sposobow
Podam ten ktory teraz przerabiasz czyli rownania prostych
Napisz rownanie prostej prostopadlej do BC i przechodacej przez punkt C
napisz rownanie prostej prostopadlej do AB i przechodzcej przez punkt A
Wilicz punkt przeciecia sie tych prostych (masz punkt D
19 kwi 22:05
sushi_ gg6397228:
to jeszcze policz:
długości boków,
obwód i pole prostokąta,
środek przecięcia się przekątnych,
bryłę powstałą przez obrót trójkąta ABC względem każdej przyprostokątnej
19 kwi 22:05
2014: BC −> − x + 3
BC ll AD
AD −> −x − 3
CD II AB
AB −> x − 5
CD −> x + 5
Tak?
19 kwi 22:06
sushi_ gg6397228:
BC −−> y= −x +3
AD−−> y= −x + b A= (1, −4) wiec −4 = −1+ b , b= −3 AD y= −x−3
czyli jest ok
Druga prosta też oK
19 kwi 22:23