matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Zadanie
AdaS:
JAK TO OBLICZYć
W trapez równoramienny wpisano okrąg. Oblicz długość ramienia trapezu wiedząc ze suma długości jego podstaw wynosi 28 cm.
2 lis 20:16
AdaS:
plissss
2 lis 20:36
godzio187:
aby można wpisać w czworokąt okrąg musi być warunek
https://matematykaszkolna.pl/strona/874.html
a+b=c+d tu mamy trapez równoramienny więc a+b=2c 28=2c c=14
2 lis 20:37
AdaS:
wielkie dzięki
2 lis 20:40