Schemat Hornera
Radek:

Schemat Hornera
Witam jestem na matematyce podstawowej i z nudów chciałem się nauczyć czegoś z rozszerzenia.
Mam taki przykład
x
4+x
2−6x+4=0
I wynik z dzielenia przez (x+1)
Wychodzi:
x
3−6x
2 i reszta 10
Ale jak pomnożę
(x
3−6x
2)(x+1)+10 to nie wyjdzie mi x
4+x
2−6x+4=0
Gdzie popełniam błąd, którego nie widzę?
Dziękuje za pomoc
19 kwi 13:59
5-latek: Pierwiastkiem calkowitym tego rownania bedzie x=1 wiec musisz podzielic tem wielomin przez
dwumian (x−1) a nie (x+1)
Przeczytaj sobie tweirdzenie Bezout
19 kwi 14:06
Radek: W(1)=1
4+1
2−6*1+4=0
W(−1)=(−1)
4+(−1)
2−6*(−1)+4=12
Wiec liczba 1 jest pierwiastkiem całkowitym równania.
To w schemacie Hornera 1 nie zamienia się na −1
Tak jak mamy tutaj w przykładzie gdzie 2 zamienia się na −2.
https://matematykaszkolna.pl/strona/1401.html ?
19 kwi 14:14
5-latek: To przeciez to CI napisalem ze dzielisz przez x−1
Ty podzieliles przez (x+1) tak jakby pierwiastkiem rownania bylo x=−1 a sam sprawdziles ze to
nie jest prawda
19 kwi 15:05
Radek: Teraz Mi wyszło x3+x2+2x−4 Jak z tego obliczyć pierwiastki ?
19 kwi 15:59
Anal Iza: x=1 jest pierwiastkiem, podziel znowu i zostanie kwadratowe
19 kwi 16:00
pigor: ..., rozkładając na czynniki np. tak :
x3+x2+2x−4= x3−x2+2x2−2x+4x−4= x2(x−1)+2x(x−1)+4(x−1)=
= (x−1)(x2+2x+4)= (x−1)((x+1)2+3) ⇒ x=1 − jedyny pierwiastek ∊R.
19 kwi 16:06
Radek:

No tak wyszło x
2+2x+4 i delta ujemna.
Mam taki przykład
x
4+x
2−2x=0
I wyszło
x
3+x
2+2x
To teraz
x(x
2+x+2)=0 ?
19 kwi 16:14
ja: x4+x2−2x=0⇒x(x3−x−2)=0
19 kwi 16:17
5-latek: Nie sprawdzalem obliczen ale
x4+x2−2x=0
(x−1)(x3+x2+2x)=0
(x−1)x(x2+x+2)=0
x−1=0 to x= lub x=0 lub x2+x+2=0 i to policz czy sie da rozlozyc
polegam na twoim rozkladzie
19 kwi 16:21
5-latek:
czas odpoczac
x4+x2−2x=0
x(x3+x−2)=0
x3+x−2=0podziel to przez (x−1) bo dla x=1 wartosc tego wielomianu =0
licz juz dalej
19 kwi 16:28