W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym krawędzie boczne są dwa razy dłuższe od
kamczatka:

Może komuś będzie się chciało pomóc mi z tym zadaniem z geometrii:
W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym krawędzie boczne są dwa razy dłuższe od krawędzi
podstawy. Cosinus kąta zawartego między ścianami bocznymi tego ostrosłupa wynosi:
Ten kąt można obliczyć z twierdzenia cosinusów. Ale do tego jest potrzebna wartość h, da się
jakoś ją obliczyć ?
19 kwi 13:14
J: Narysuj ścianę boczną i znajdź trójkąty podobne
19 kwi 13:20
kamczatka: nadal nie wiem jak to zrobić
19 kwi 13:38
lll:
h liczymy z twierdzenia pitagorasa czyli h=√15a2 teraz porównujemy pole czyli
2a*h1=a*h2⇒ h2=
√15a4
19 kwi 13:39
lll: odwrotnie z tym polem 2a*h2=a*h1
19 kwi 13:40
kamczatka: ok dzięki potem tu zajrzę jeszcze
19 kwi 13:43
J: | | h2 | | h1 | | 1 | |
Jakie pole .. ? |
| = |
| ⇔ h2 = |
| h1 |
| | a | | 2a | | 2 | |
19 kwi 13:44
19 kwi 13:52
J: Teraz OK
19 kwi 14:01
kamczatka: teraz przyrównać te pola ?
20 kwi 12:50
kamczatka: jak to wyliczyć ?
20 kwi 15:24
kamczatka: ?
20 kwi 19:15
21 kwi 10:42
kamczatka: już nie potrzeba
21 kwi 10:49
5-latek: Ale dziekuje za zainteresowanie
21 kwi 10:55