cos między ścianami bocznymi
mrb:

Oblicz cosinus kąta zawartego między ścianami bocznymi ostrosłupa prawidłowego czworokątnego,
którego ściany boczne są trójkątami równoramiennymi o ramieniu dwa razy dłuższym od krawędzi
podstawy.
No to zaczynam:
z trójkąta równoramiennego liczę sobie jego pole, otrzymuję:
Potem liczę wysokość (x) opuszczoną na podstawę 2a w ścianie bocznej, otrzymuję:
I teraz stosuję tw. cosinusów dla kąta między ścianami bocznymi (x,x,a
√2) i otrzymuję cosα >
1
Co robię nie tak?
13 kwi 17:00
13 kwi 17:01
mrb: no taka jest odpowiedź, ale skąd się to bierze? co tu robię źle?
13 kwi 17:03
13 kwi 18:10
mrb: Czemu taki x a nie taki jak u mnie?
13 kwi 21:14
Rafał28: Rozważ ponownie pole ściany bocznej w zależności od dwóch wysokości.
14 kwi 11:44
mrb: Jakoś tego nie widzę

Mógłby może ktoś z Was rozrysować?
14 kwi 18:39
dero2005:

| | a | |
h = √(2a)2 − (a2)2 = |
| √15 |
| | 2 | |
x*2a = a*h
d = a
√2
d
2 = 2x
2 − 2x
2cosα
2a
2 = 2x
2 − 2x
2cosα
x
2cosα = x
2 − a
2
14 kwi 18:55