Schemat badania liczby rozwiązań
Johnny Bravo: Zbadaj liczbę rozwiązań równania w zależności od parametru m
x
2 + 2IxI = m
2 − 2
Mam problem z tego typu zadaniami, wgl nie znam schematu rozwiązywania ich. Jedynie umiem
zrobić tak, że: przeżuciłem m
2 − 2 na lewą stronę, i rozważyłem 3 przypadki.
2 rozwiązania gdy delta > 0
1 gdy delta=0
brak gdy delta<0
Wyszły mi przedziały np. dla 0 rozwiązań (−1;1) ale mam dziwne wrażenie że to jest źle.
Może ktoś to sprawdzić i ewentualnie wytłumaczyć mi łopatologicznie jak się rozwiązuje takie
zadania?. Dziękuję z góry i pozdrawiam
19 kwi 12:41
Johnny Bravo: przerzuciłem* sorki
19 kwi 12:42
Tadeusz:
x2+2|x|−m2+2=0 zauważ, że znak przy x nie ma wpływu na Δ
Δ=(±2)2−4(−m2+2)
Δ=4m2−4=4(m−1)(m+1) ...itd
19 kwi 13:04
19 kwi 15:41
Saizou : można też tak
x2+2lxl+1=m2−1
(lxl+1)2=m2−1
1 o kiedy m2−1<1 mamy 0 rozwiązań
2o kiedy m2−1=1 mamy 1 rozwiązanie
3o kiedy m−1<1 mamy 2 rozwiązania
19 kwi 16:44
Saizou : oczywiście chochlik
3o kiedy m2−1>1
19 kwi 16:45
Johnny Bravo: No dobra , ale nadal nie wiem czy dobrze to zrobiłem czy źle?
19 kwi 18:58
Johnny Bravo: Tobie Saizou wyjdą przedziały z
√2 a Tadeuszowi wyszłoby tak jak mi czyli z 1 i −1
przedziały. Ja już sam nie wiem jak ma być poprawnie
19 kwi 18:59
Tadeusz:
niestety Johnny to my mamy źle.
Tak można rozwiązywać równanie bez modułu.
19 kwi 19:14
Johnny Bravo: No ale w takim razie co jest złego w mojej metodzie, przecież dla zadań typu "Dla jakich
parametrów m równanie ma 2 pierwiastki..." to jest dobra metoda, to dlaczego tutaj miałaby być
zła? Nie potrafię tego zrozumieć.
19 kwi 23:25
Tadeusz:

na zielono y=x
2+2x
fiolet y=x
2−2x
19 kwi 23:35
Tadeusz:

a f(x)=x
2+2|x|
19 kwi 23:37
Johnny Bravo: No dobra rozumiem, że ten wykres właściwy to jest część różowego po lewej i zielonego po
prawej, które przecinają się w zerze, tak?
No to jakbym zrobił tak że rozbijam na 2 przypadki x>0 i x<o to i tak to w rozwiązaniu nic nie
zmieni bo jest b
2 licząc delte. Dlatego dalej nie kminie co jest złego w tej metodzie

to
mnie nurtuje
19 kwi 23:39
Johnny Bravo: o wyprzedziłeś
19 kwi 23:39
Tadeusz:
rozumiesz różnicę?
20 kwi 00:15
Johnny Bravo: No właśnie nie

, sęk w tym, że ciągle nie rozumiem, błędu w metodzie Δ> 0 ,Δ = 0, Δ<0
po rozbiciu wartości bezwzględnej na x>0 i x<0 czyli 2 przypadki. Co tutaj i tak nic nie
zmienia bo jest b
2 licząc deltę. Na prawdę mam wielkie chęci żeby się tego nauczyć
20 kwi 00:18
Tadeusz:
1. Oni rozwiązywali to graficznie ... to najłatwiejsza metoda dla tego typu zadań
20 kwi 00:21
Tadeusz:
Metoda algebraiczna ... z deltą nie jest błędem ... ale w takim zadaniu gdzie jest |x|
sama delta nie wystarcza.
20 kwi 00:22
Johnny Bravo: w takim razie co jeszcze trzeba zrobić?
20 kwi 00:23
Tadeusz:
Zauważ, że jeśli masz
f(x)=x2+2x−m2+2 i analizujesz ilość miejsc zerowych to nie masz warunku czy mają być
dodatnie, ujemne, tych samych czy różnych znaków ... interesuje Cię tylko ich ilość
... czyli badanie Δ
Ale dla f(x)=x2+2|x|−m+2
sama Δ nie wystarcza.
Rozpatrujesz przedziały x<0 i x>0
Zatem np dla x∊(−∞,0) jeśli dwa pierwiastki to oba ujemne
zatem dodatkowo x1+x2<0 i x1x2>0
20 kwi 00:31
Johnny Bravo: Aaaa, to w taki sposób. Już rozumiem

. A co do graficznej to można by było przenieść tą −2
na drugą stronę i mieć samo m
2 po prawej? wtedy wykres przesunęli byśmy o 2 jednostki w górę
dla m
2=2 mielibyśmy 1 rozwiązanie... itp?
20 kwi 00:35
Tadeusz:
zauważ, że z warunku x1x2<0 −m2+2<0 (m−√2)(m+√2)>0
i to nakładasz na warunki z Δ
I mamy to samo co z metody graficznej.
ALE TAKIE ZADANIA NAJŁATWIEJ GRAFICZNIE
20 kwi 00:37
Tadeusz:
DOKŁĄDNIE −
20 kwi 00:38
Johnny Bravo: Super, super, fajnie mi to wytłumaczyłeś, doceniam bardzo

, szkoda że Ci piwka postawić nie
mogę
20 kwi 00:38
Tadeusz: ...LICZY SIĘ DOBRE SŁOWO I CHĘCI −
20 kwi 00:40
Johnny Bravo: W takim razie myślę , że soczyste dziękuję Cie zadowoli
20 kwi 00:43
Tadeusz: −
20 kwi 00:44
Tadeusz:
Pogodnych Świąt ... ja już zmykam w objęcia Morfeusza −
20 kwi 00:46