Marcin: | | x3 | |
Wyznacz zbiór wartości funkcji f(x) = (log3x)2 + log3 |
| zdefiniowanej na przedziale |
| | 3 | |
(1 ,+
∞ )
Takie pytanko:
Mogę po prostu podstawić i na tej podstawie stwierdzić, że zbiór wartości to (−1;+
∞)?
18 kwi 23:17
Saizou : no raczej wypadało by to jakoś uargumentować xd
18 kwi 23:19
Marcin: No liczę dla x=1, później dla x=3 no i mam dwa punkty. W sumie nie muszę mieć nawet drugiego,
bo wiadomo, że funkcja logarytmiczna dla a>1 jest rosnąca. czyli zbiór wartości musi być
(−1;+∞), ale to nie wystarczy, tak?
18 kwi 23:23
Saizou : ale czy funkcja złożona ma te same zależności ?
18 kwi 23:25
Marcin: hmm no w sumie to wydaje mi się, że jeżeli mam tą samą podstawę logarytmu, to tak, ale mogę się
mylić. Podaj mi przykład logarytmicznej funkcji złożonej z taką samą podstawą większą od >1,
która nie jest rosnąca. Jeżeli możesz oczywiście... bo już sam nie wiem
18 kwi 23:29
razor: f(x) = log23x + 3log3x − log33 = log23x + 3log3x − 1
18 kwi 23:29
18 kwi 23:31
Eta:
....≥2
18 kwi 23:33
Mila:
D=(1,
∞) z treści zadania.
f(x)=(log
3x)
2+log
3 (x
3)−log
3(3)⇔
f(x)=(log
3x)
2+3log
3 (x)−1
log
3x=t, t>0
f(t)=t
2+3t−1
| | −3 | |
f(t) jest rosnąca dla t> |
| a zatem i dla t>0 |
| | 2 | |
f(0)=−1 najmniejsza wartość f(t)
Z
w=(−1,
∞)
18 kwi 23:33
Saizou : Eta a dla x∊(0:1)
18 kwi 23:34
Marcin: Mila ten sposób znam, chciałem się po prostu dowiedzieć czy można sobie po prostu podstawić

Dzięki
18 kwi 23:36
Saizou : Marcin może być taka funkcja i co wtedy
18 kwi 23:39
Marcin: No właśnie. Co wtedy. Podstawienie log2x = t nic mi nie da, nie?
18 kwi 23:46
Mila:
Z funkcją wymierną f(t) postąpimy inaczej. Też podstawienie. Może jutro.
Dobranoc.
18 kwi 23:59
Marcin: Dobrej nocy
19 kwi 00:00
19 kwi 01:13
Marcin: n−latku − jak mogę Ci się odwdzięczyć?
19 kwi 01:18
5-latek:
19 kwi 01:31
Marcin: serio pytam
19 kwi 01:41
5-latek: Wytarczy mi to ze jestes zadowolony
19 kwi 01:42
Marcin: ehh. Mam nadzieję, że po maturze razem z innymi chłopakami zrobimy wam jakieś upominki
(pomagającym), ale musicie dać nam taką możliwość
19 kwi 01:45
Utem:
To,co Marcinie, potrzebne tłumaczenie do zadania 23:31?
19 kwi 22:00
Marcin: Jeżeli Ci się chce
19 kwi 22:15
Utem:
x>0, x≠1
log
2x=t, t≠0
Niech w będzie wartością f(t)
t
2+1=w*t
t
2−w*t+1=0 równanie ma rozwiązanie dla Δ≥0
Δ=w
2−4
w
2−4≥0⇔
w≤−2 lub w≥2
Z
w=(−
∞,−2>∪(<2,
∞)
19 kwi 22:28
Marcin: Dziękuję

Przyda się
19 kwi 22:51