porażka
bezendu:

Wykaż, że jeśli α,β są kątami ostrymi trójkąta prostokątnego, to tgα + tgβ ≥ 2 .
a
2−2ab+b
2≥0
(a−b)
2≥0
C.N.W ?
18 kwi 22:08
Saizou :
a może tak
tgα+tg(90−α)≥2
tgα+ctgα≥2
| | 1 | |
tgα+ |
| ≥2 co dla liczb tgα dodatniego jest zawsze prawdziwe xd |
| | tgα | |
18 kwi 22:10
bezendu:
Czyli znowu źle mam

Dobra koniec z tym.
18 kwi 22:11
Piotr 10: bezendu masz dobrze przecież
18 kwi 22:12
Piotr 10: tylko dopisz komentarz i dopisz ze a i b > 0
18 kwi 22:13
Saizou : ja tylko pokazałem alternatywną wersję xd
głowa do góry Radosławie xd
18 kwi 22:14
Mila:
Bezendu, masz dobrze 22:08

Spróbuj podejść do zadania, zaraz podam adres.
18 kwi 22:14
Mila:
Tu przepisałam. Zadanie ciekawe.
W trójkącie prostokątnym ABC przyprostokątne mają długości |BC|=28, |CA|=21.
Na boku AB wybrano punkt D tak, że pole trójkąta ADC jest równe 126. Oblicz długość promienia
okręgu opisanego na trójkącie BCD.
18 kwi 22:22
bezendu:

P
ΔABC=294
P
ΔADC=126
I dalej nie wiem. Mówiłem, że nic kompletnie nie umiem..
18 kwi 22:30
Mila:
1) Rysunek dobrze .(+)
Obliczyłeś c=35− dobrze. (+)
2) Tam nie ma k2, bo trójkąty nie są podobne . (−)
3) Aby obliczyć promień okręgu opisanego na ΔADC brakuje Ci tyko CD, bo sin(A) obliczysz z
ΔABC.
4) Co jeszcze możesz obliczyć przy tych danych, wypisz, a potem podkreśl co może się przydać.
Zastanów się, jak możesz Obliczyć |CD|.
18 kwi 22:38
Saizou : ja wiem
18 kwi 22:40
bezendu:
Ja nie wiem ile wynosi |AD| ?
18 kwi 22:40
Saizou :
podpowiem Pole i carnota
18 kwi 22:41
Piotr 10: Cykl Carnota czy co

?
18 kwi 22:42
Mila:
No pewnie, że nie wiesz, bo masz obliczyc. Nie wpadaj w histerię.
Znasz pole trójkąta, znasz każdego Δ. Punkt (4) realizuj.
Saizou nie podpowiadaj. Potem.
18 kwi 22:45
bezendu:
28
2=21
2+35
2−2*21*35cosα
784=1666−1470cosα
−882=−1470cosα
18 kwi 22:53
Saizou : a jaki silnik jest wydajny w 100 %
18 kwi 22:56
Saizou : bezendu funkcje trygonometryczne dla Δ ABC
18 kwi 22:57
bezendu:
Żadne silnik nie ma sprawności 100% !
18 kwi 23:00
Mila:
Przecież w ΔABC korzystasz z definicji sinusa i cosinusa.
18 kwi 23:01
Eta:
W moim mercedesie ... ma
18 kwi 23:01
bezendu:
Mniejsza z tym policzyłem sin i co ?
18 kwi 23:01
bezendu:
Chyba jak Ty w nim siedzisz

Etax2
18 kwi 23:02
Piotr 10: Idealny silnik Carnota posiada sprawność 100%.
18 kwi 23:05
Saizou : słówko 'idealny, doskonały' w fizyce

hahaha
18 kwi 23:06
Piotr 10:
18 kwi 23:07
:) : można wiedzieć jaki to mercedes ?
18 kwi 23:09
Mila:
P
ΔDCA=294−126=168
Dalej sam.
18 kwi 23:15
18 kwi 23:15
Mila: (+)
Dalej
18 kwi 23:18
5-latek: Dory wieczor [Eta]]

Pozdrawiam
Jesli masz starszego marcedesa to moze sprawnosc(ale jego samego byc 100%
Lepszse materialy
18 kwi 23:20
bezendu:
PΔBCD=168
18 kwi 23:21
5-latek: Piotr10 to kiedy sprawnosc(teoretyczna ) obiegu carnota osiagnie wartosc 100%(lub 1)?
I od czego zalezy ?
18 kwi 23:24
bezendu:
5−latek nie chcę być nie miły ale spam się tutaj robi.
18 kwi 23:25
Eta:
18 kwi 23:28
5-latek: W sumie to tez przyda CI sie bo zdajesz fizyke

Ale skoro sobie nie zyczysz to juz nie piszse
18 kwi 23:28
5-latek: I nawet
Eta sie usmiechnela
18 kwi 23:29
bezendu:
Wolałbym się skupić na planimetrii. Chociaż spróbować zrobić na maturze.
18 kwi 23:29
Marcin: bezendu może i nie chcesz być niemiły, ale jednak jesteś

Ok, już nie spamuuję
18 kwi 23:30
Eta:
Zgadza się....... już nie raz o tym pisałam
18 kwi 23:32
bezendu:
JAK DOKOŃCZYĆ TO ZADANIE ?
18 kwi 23:32
Eta:
Nie krzycz
18 kwi 23:33
bezendu:
Tutaj nie ma znaku ''!'' ?
18 kwi 23:35
Mila:
| | 1 | | 84 | |
168= |
| *AD* |
| stąd AD |
| | 2 | | 5 | |
Dalej z tw. cosinusów (cosinus A obliczyłeś) liczysz CD, potem tw. sinusów.
18 kwi 23:37
Saizou :
w ΔACD
| | 1 | |
PACD=126= |
| AC*AD*sin(A) ⇒AD=.... |
| | 2 | |
DC
2=AC
2+AD
2−2*AC*AD*cos(A)⇒DC=....
w ΔBCD
18 kwi 23:38
Saizou : bezendu znasz netykietę zapewne
18 kwi 23:39
bezendu:
R=10√2
18 kwi 23:40
Eta:
R=10√2
18 kwi 23:42
Mila:
Promień dobrze (+)
Oj, rzuciliście się na zdenerwowanego
bezendu.
Idę stąd, nie lubię kłótni.
Dobranoc.
18 kwi 23:45
bezendu:
Dziękuję, ja również znikam.
18 kwi 23:45
5-latek: Milu
bezendu jest zdenerwowany bo jest nazwyczajniej w swiecie przemeczony .
Tyle mu sie tlumaczy ze powiniem troche (chociaz jeden dzien odpoczac
Potraktuj ta uwage bezendu jako moja troske o Ciebie a nie jako zlosliwosc OK?
18 kwi 23:50
bezendu:
Odpoczywać będę po maturze. Najpierw ciężka praca, wyniki dopiero potem zasłużony odpoczynek.
18 kwi 23:53
5-latek: Caly czas o tym piszsesz (ale pamietaj ze jesli jestes przemeczony to nie myslisz
Nawet
Eta czy
Ajtek juz Ci pisali z eorganizm wypoczety to polowa sukcesu
Zrobisz jak uwazasz .
Przy okazji zdrowych i wesolych Swiat Wielkanocnych i mokrego dyngusa
19 kwi 00:00
bezendu:
Dziękuję i wzajemnie
19 kwi 00:08
5-latek: Rowniez dziekuje
19 kwi 00:08
bezendu:
Jeszcze 17 dni. Myślisz, że coś zdołam jeszcze się nauczyć z tej planimetrii ? Jak zrobię na
maturze wszystkie zadania to w wakacje nauczę się porządnie planimetrii

!
19 kwi 00:11
5-latek: Pewnie ze sie nauczysz
Tylko jak mowie musisz miec swiezy umysl zeby to pojac
Analizuj zadania jakie byly na poprzednich maturach (pewnie beda podobne
19 kwi 00:33
bezendu:
to już dawno zrobiłem, te zadania z matur z maja to są banały w porównaniu do tych na forum
19 kwi 00:36
5-latek: Wielka szkoda ze nie kupiles sobie tej pozycji o ktrej CI pisalem ja i tez
Mila
Maria ROmanowska Udowodnij ze .. przykladowe zadania maturalne z matematyki zakres podstawowy i
rozszerzony (kosztowala okolo 17 zl.
satam zadania roazwizane i do rozwiazania
Odpowiedzi do tych do rozwiazania nalezy pobrac ze strony internetowej wydawnictwa (ale jest
link na zadania info
Tutaj masz
http://nowik.com.pl/index.php?go=podrecznik&id=296 wiec moze jeszce sobie zobacz
19 kwi 00:47
zawodus: Te odpowiedzi to też treść zadań dlatego ja jej nie kupiłem
19 kwi 09:19
bezendu:
Tą książkę to ja miałem w ręku
19 kwi 09:40
5-latek: A korzystales z niej ? Juz niewazne ze sa rozwiqzania i odpowiedzi . Wazne zeby przygotowac
sie do matury.
zawodus dla Ciebie zaraz znajde na allegro zbior zadan do geometrii do liceum (jest tam
wszysktko lacznie z przeksztalceniami −izometrie , przesuniecia ,translacje , obroty itd
mam tutaj
http://allegro.pl/s-serafin-geometria-zbior-zadan-z-matematyki-1976-i4087768190.html
Wiesz co szukac to moze znjadziesz tanszy egzemplarz .
Ta ksiazke sobie kup −polecam Ci
19 kwi 10:46
zawodus: 5−latek zamawiam
19 kwi 10:52
zawodus: Tylko, obecnie mam 11 zł na koncie i nie dam rady zapłacić
19 kwi 10:55
5-latek: Chocby takie zadanko z tego zbioru.
| | x | | y | |
Udowodnic ze funkcja d:(x,y)→| |
| − |
| | jest odlegloscia w zborze liczb |
| | 1+|x| | | 1+|y| | |
rzeczywistych .
Moze byc ?
19 kwi 11:01
bezendu:
Trochę tak, bo to nie moja książka była.
19 kwi 11:08
zawodus: Materiał niestety nie do liceum

Ja takie na topologii robiłem pamiętam
19 kwi 11:18
5-latek: To masz takie zadanko na rozluznienie
W tarpezie ABCD dane sq podstawy AD= 10cm , BC=3cm , oraz ramioma AB=5cm i CD=8cm
Ramiona AB i CD zostaly przedluzone do przeciecia w punkcie E . Oblicz obwod trojkata EBC
19 kwi 11:18
5-latek: To bylo dla
bezendu
19 kwi 11:20
zawodus: To dla mnie?

Chyba raczej dla
bezendu
19 kwi 11:20
bezendu:
Dziś to mi się nic nie chcę Panowie. Jeden dzień przerwy.
19 kwi 11:20
zawodus: A ja już rysowałem rysunek przy użyciu mojego tajnego narzędzia do wirtualizacji 3D
19 kwi 11:20
zawodus: bezendu zagadka logiczna

mamy 78 osób. Wykazać, że co najmniej 12 osób urodziło się w jednym z dni tygodnia
19 kwi 11:22
bezendu:
Coś z prawdopodobieństwem ?
19 kwi 11:25
5-latek: Bezendu i wlasnie mi o to chodzilo

Tylko naprawde odpocznij . A jutro czy pojutrze rozwiaz sobie to zadanko .
19 kwi 11:25
5-latek: zawodus
dajemy mu odpoczac
19 kwi 11:26
zawodus: Właśnie widzę
Bezendu jeśli dzisiaj pojawisz się na forum to cię zbanujemy

Dzisiaj piwko i panienki
19 kwi 11:27
Draghan: Witam
Zawodus, wszystkie 72 osoby urodziły się w jednym z dni tygodnia

Nie może być inaczej
19 kwi 11:33
bezendu:
Jutro jest impreza
19 kwi 11:33
zawodus: Draghan Nie bardzo
19 kwi 11:44
Draghan: Nie jest powiedziane, że w tym samym, tylko w jednym z dni tygodnia

Dni tygodnia jest 7, a
więc w jednym z siedmiu dni tygodnia?
19 kwi 11:47
19 kwi 11:56
5-latek: te koszty przesylki to czasami powalają
19 kwi 11:58