Rownanie
Mario: | | 1 | | 1 | |
log(x−6)− |
| log2 = log3 + |
| log(x−10) |
| | 2 | | 2 | |
probowalem przemnazac i dzielic,nie wychodzi(
18 kwi 10:39
zawodus: Dodawać logarytmy umuesz?
18 kwi 10:44
J:
1) Założenia
| | x−6 | |
⇔ log |
| = log(3*√(x−10)) |
| | √2 | |
18 kwi 10:47
Mario: tak)dodawanie−mnozenie,odejmowanie−dzielenie)o to chodzi?
18 kwi 10:48
Mario: x−6=3√2x−20 ?
18 kwi 10:50
zawodus: Wykorzystaj wskazówkę J.
18 kwi 10:51
zawodus: Tak teraz liczysz.
18 kwi 10:52
Mario: x2−30x+216=0
Δ<0
18 kwi 10:54
Mario: oj,wycofuje
18 kwi 10:55
Mario: dziekuje
18 kwi 10:55
Mario: |x+7|−3|x−4|=18
Row−nie nie ma roz−zan.Prosze,by ktos sprawdzil
18 kwi 11:20
Draghan: Ok
18 kwi 11:30
Mario:
18 kwi 11:32
Mario: Obliczyc sin6x+cos6x,jezeli sinx + cosx=m
18 kwi 11:41
18 kwi 11:53
Mario: dziekuje za pomoc)
18 kwi 14:15
Mario: jak zn.rownanie okregu stycznego do prostych x+y+1=0 i 7x−y−5=0?
S(a,b)−srodek okr.
| | a+b+1 | | 7a−b−5 | |
r= |
| = |
| −odl. od prostej do punktu.Nie wiem,jak dalej..... |
| | √2 | | √50 | |
18 kwi 15:00
J:
To są wszystkie punkty (a,b) równoodległe od prostych. Teraz musisz wybrać takie, krórych
odległość od prostych wynosi r... czyli: (x−a)2 + (y−b)2 = r2
18 kwi 15:14
Mario: nie mam r (
18 kwi 15:22
Mario: znaczy moze byc wiele okregow,
18 kwi 15:23
zawodus: To Takie pytanie ile będzie takich okręgów?
18 kwi 15:24
J:
No oczywiście,że tak. Jeśli nie ma w treści zadania dodatkowych informacji, to takich okregów
jest nieskończenie wiele
18 kwi 15:28
Mario: gdzie?nie ma pytania))a prosza zn. rownanie
18 kwi 15:28
J: To niech wezmą świeczkę .... i szukają sami ..
18 kwi 15:30
zawodus: To można tylko podać równanie na którym znajdują się środki tych okręgów i to wstawić do
równania okręgu i tyle
18 kwi 15:30
Mario: wtedy opuszcze to zadanko
18 kwi 15:33