wielomiany
P@weł: Witam! Potrzebuje pomocy w rozwiazaniu zadania z Wielomianow, oto one:
Pierwiastki równania:
x
3 − 3x
2 + ax + 1 = 0
tworzą ciąg geometryczny. Znajdź wartosc parametru a i rozwiąż równanie.
Na początku pomyslalem ze moze to trzeba zrobic tak:
x(x
2 − 3x +a) + 1 = 0
x
1=0 v Δ=9−4*1*a= 9 − 4a
No ale niestety nie mam pomysłu co z tym dalej zrobic, Pomoże ktoś
18 kwi 09:51
J:
pierwiastki: a1 , a1*q , a*q2
W(a1) = 0
W(a1q) = 0
W(a1q2) = 0 oraz: (a1q)2 = a1*a1q2
18 kwi 10:00
P@weł: A w inny sposob nie da sie zrobic?
W(a1) = a13 − 3a12 + aa1 + 1 = 0
W(a1q)= (a1q)3 − 3(a1q)2 + a(a1q) + 1 = 0
W(a1q2) = (a1q2)3 − 3(a1q2)2 + a(a1q2) + 1 = 0
Podsuniesz jakis pomysl co dalej z tym zrobic?
18 kwi 10:21
P@weł: ?
18 kwi 10:41
18 kwi 10:43
ADH: J, no dobra, zrobilem sposobem ICSP:
(x−a1)(x−a1q)(x−a1q2) = w(x)
(x2 − xa1q − xa1 + a12q)(x−a1q2)
x3 − x2a1q − x2a1 + xa12q − x2a1q2 + xa12q3 + xa12q2 − a13q3
x3 + (−a1q−a1−a1q2)x2 + (a12q + a12q3 + a12q2)x − a13q3
No i jak to teraz mam przyrównać do W(x) zeby obliczyc a i rozwiazac rownanie, gdyby to bylo
prostszej wersji rownanie to bym przyrownal ale to jest zbyt rozbudowane... POMOCY!
18 kwi 12:06
J: Spróbuj sposobem "Bogdana" ... jest prostszy.
18 kwi 12:09
ADH: A pomoglbys zrobic tym sposobem, bede bardzo wdzieczny, tego typu zadania juz robilem z
przyrownywaniem ale mniej rozbudowane?
18 kwi 12:12
ADH: Dobra J, niech bedzie tym sposobem Bogdana , tylko mi pomoz

Mamy
| | a | | a2 | |
W(x)= x3 + (−aq−a− |
| )x2 + (a2q+a2+ |
| )x − a3 |
| | q | | q | |
w(x) = x
3 − 3x
2 + ax + 1 =0
Będzie 1=1 , −a
3 = 1
a
3 = −1
i tu klopot bo przeciez nie moge pierwiastkowac liczb
ujemnych
18 kwi 12:33
zombi: Możesz po pierwiastek jest nieparzysty. Tzn. 3√−1 = −1
18 kwi 12:34
ADH: Dzięki zombi
18 kwi 12:36
ADH: Kurcze ciagle cos mi zle wychodzi , moglby chociaz ktos napisac jakie odpowiedzi będą
18 kwi 13:06
ADH: Pomoze mi to ktos dokończyc, zle mi to wychodzi, proszę
18 kwi 22:24
ADH: Narazie mam jedynie:
1=1 ; −a3 = 1
a3 = −1
a= −1
Chociaż i tak nie wiem czy dobrze do tego doszedlem
18 kwi 22:25
ICSP: a = x1x2 + x2x3 + x1x3 tworzą ciąg geometryczny zatem mam :
a = x1x2 + x2x3 + x22 = x2(x1 + x2 + x3) = 1 * 3 = 3 bo x2 = 1 oraz x1 + x2 + x3
= 3
18 kwi 22:30
ADH: ICSP , Bardzo Ciebie proszę , zrob tym sposobem co ja robilem, skoro sie juz tak natruudzilem i
w miare jest dla mn8ie jasny to wolalbym aby bylo tym sposobem
18 kwi 22:32
ICSP: = −3

x
2 = −1
18 kwi 22:35
ICSP: Niech będzie zatem twój sposób.
Oblicz q porównując współczynniki przy x2 (a = −1)
18 kwi 22:36
ADH: Ja rozumiem , ze tak trzeba zrobic tylko klopot w tym ze nie wiem czy dobrze mi wychodzi q:
Ja to napisalem tak:
| | (−1) | |
(−(−1)q−(−1)− |
| ) = −3 |
| | q | |
q
2+4q+1 = 0
Δ= 12
√Δ = 2
√3
q
1 = −2−
√3
q
2= −2+
√3
I wlasnie jakies dziwne q mi wyszlo nie wiem czy dobrze
18 kwi 22:46
ICSP: q policzone dobrze. Licz dalej
18 kwi 22:48
ADH: ICSP i teraz musze jeszcze policzyć te "a" z wspolczynnikow przy x

:
| | a2 | |
a2q+a2+ |
| = a  ? |
| | q | |
czy to juz koniec zadania, i odpowiedzią jest a= −1
18 kwi 23:05
ICSP: a = −1 ale to drugie a = −3
Czyli odp to a = −3
18 kwi 23:06
ADH: ICSP, te drugie a obliczyles podstawiając pod:
pierwszo:
q
1= −2−
√3 i a= −1
a potem:
q
2= −2+
√3 i a= −1
? Chce wiedziec dokladnie jak to zostalo obliczone
18 kwi 23:27
ICSP: Zwykłe podstawienie ?
18 kwi 23:33
ADH:
Dla q
1 = −2−
√3 i a=−1
| | (−1)2 | |
(−1)2(−2−√3) + (−1)2 + |
| = a |
| | (−2−√3) | |
| −1(−2−√3) | | √3(−2−√3) | | 1 | |
| − |
| + |
| = a |
| −2−√3 | | −2−√3 | | −2−√3 | |
| 2+√3 + 2√3 + 3 + 1 | |
| = a |
| −2−√3 | |
mi to wyszlo tak , raczej z tego nie wychodzi a =−3 , pomozesz dobrze rozwiazac?
19 kwi 00:00
ADH: ?
19 kwi 00:39
ICSP: | | 1 | |
− |
| = − 2 + √3 − zwykle usunięcie niewymierności z mianownika. |
| | 2 + √3 | |
Zaczynając od 5 linijki mamy :
| | 1 | |
−2 − √3 + 1 − |
| = a |
| | 2 + √3 | |
−2 −
√3 + 1 − 2 +
√3 = a
a = −3
19 kwi 00:42
ICSP: lub dalej jak u ciebie :
a = −3
19 kwi 00:43
ADH: Faktycznie , ja poprostu nie dodalem 2√3 do √3, o jejku...
I tak samo dla q2= −2+√3 i a=−1 wychodzi a=−3
I to koniec co nie?
19 kwi 01:16
ICSP: Na pewno wolisz to rozwiązanie ?
Moje zawiera się w jednej linijce i nic nie trzeba liczyć
19 kwi 01:17
ADH: Tak jest dla mnie bardziej logiczne, podobne zadania wykonywalem z wiadomymi miejscami zerowymi
cos na zasadzie tego zadania:
Liczby 1 i 2 sa miejscami zerowymi wielomianu:
w(x) = x3 −6x2 + mx + n znajdz m, n .
rozpisywalem w(x) = 1(x−1)(x−2)(x−xo) i wynik przyruwnywalem do glownego w(x), ta metoda jest
dosyc latwa
19 kwi 01:39
ADH: Jeszcze jedno ogolnie wynikiem jest ciag geometryczny , gdzie:
| | a | |
x1 = |
| , x2 = a, x3 = aq , a=−3 , q1=−2−√3 lub q2= −2+√3 |
| | q | |
i popodstawiac i wyjdą mi dane wartosci x
1,x
2,x
3 co nie?
19 kwi 01:42
ICSP: w(1) = 0
w(2) = 0
i dostajesz układ równań z parametrami m oraz n
Tak będzie jeszcze prościej.
a = −1 , q
1 = −2 −
√3 , q
2 = −2 +
√3
19 kwi 01:45
ADH: to po co ja liczylem ten a= −3 skoro on mi nie potrzebny?
19 kwi 01:56
ICSP: Liczyłeś a, ponieważ o to pytali
19 kwi 02:10
ADH: No faktycznie pytali o ten a ktory jest przy x : ax
A to a=−1 to mozna powiedziec ze to formalnosc zeby obliczyc q co nie ?

(ono się nie liczy
jako odpowiedz)
No i sprawdzenie:
| | a | |
x1 = |
| ; x2 = a ; x3=aq |
| | q | |
Dla q
1 = −2−
√3 i a=−1 :
x
2=−1
x
3= 2+
√3
Dla q
1 = −2+
√3 i a=−1 :
x
2=−1
x
3= 2−
√3
Dobrze?

?
19 kwi 02:26
ICSP: Dobrze
19 kwi 02:31