ciągi
ja: Wyrazy ciągu geometr. (a1,a2,a3) są pierwiastkami wielomianu W(x)=x3+bx2−6x+8.Oblicz b.
2 sty 22:26
ja: odświeżam...
4 sty 20:07
ICSP: Wzory Viete'a znaszdla wielomianu stopnia III znasz ?
4 sty 20:08
ja: nie znam...nie miałam ich jeszcze,a zadanie jest oznaczone gwiazdką.
4 sty 20:17
ICSP: skoro (a
1 ; a
2 ; a
3) tworzą ciąg geometryczny to : a
2 = a
1q , a
3 = a
1q
2
Mamy (a
1 , a
1q , a
1q
2) są pierwiastkami wielomianu x
3 + bx
2 − 6x+ 8 to :
(x − a
1)(x − a
1q)(x − a
1q
2) = W(x)
Teraz musisz to wymnożyć, pogrupować ze względu na współczynniki i na koniec porównać
4 sty 20:20
Bogdan:
Podpowiedź:
| | a | |
Ciąg geometryczny (xn): x1 = |
| , x2 = a, x3 = aq |
| | q | |
| | a | |
W(x) = (x = |
| )(x − a)(x − aq) = ... wymnóż |
| | q | |
4 sty 20:20
Kaja: a
2=a
1*q
a
3=a
1*q
2
0=a
31+b*a
21−6a
1+8
0=(a
1q)
3+b*(a
1q)
2−6a
1q+8
0=(a
1q
2)
3+b*(a
1q
2)
2−6a
1q
2+8
możesz to wziąć w ukłąd i spróbowac rozwiązać (jak ci sie chce
4 sty 20:22
ICSP: b = −3
4 sty 20:24
ja: dziękuję bardzo
4 sty 20:28
ja: ..jeny...wymnożyłam i tragedia!
=x3q−ax2−ax2q2+a2xq−ax2q2+a2x+a2xg2−a3q...chyba .nie umiem tego uporządkować...
4 sty 20:52
Bogdan:
| | a | |
W(x) = (x − |
| )(a − a)(x − aq) = ... |
| | q | |
| | a | | a2 | |
... = x3 + (−aq − a− |
| )x2 + (a2q + a2 + |
| )x − a3 |
| | q | | q | |
| | q | |
Stąd −a3 = 8 ⇒ a = −2 oraz 4q + 4 + |
| = −6 ⇒ 2q2 + 15q + 2 = 0 |
| | q | |
| | 2 | |
Oblicz q, potem b = 2q + 2 + |
| |
| | q | |
4 sty 21:04
4 sty 21:23