analityczna-pazdro
Technik:

Odcinek |AB| o koncach A=(−2,−1) i B=(2,3) jest podstawą trójkąta ABC. Wierzchołek C należy do
prstej wykresu funkcji f(x)=x
2+6x+10 Wyznacz C tak aby pole było najmniejsze?
Co teraz robić ?
17 kwi 18:25
pigor: ... przeczytaj, czy dobrze przepisałeś..., jakiej prostej
17 kwi 18:30
pigor: ... moim zdaniem powinna to być prosta styczna i równoległa do odcinka AB
17 kwi 18:31
Technik:
wierzchołek C należy do wykresu funkcji f(x)=x2+6x+10
17 kwi 18:32
Tadeusz:
Na wykresie funkcji musisz odszukać punkt najbliżej położony od prostej przechodzącej przez
A i B
17 kwi 18:35
Tadeusz:
Na wykresie funkcji musisz odszukać punkt najbliżej położony od prostej przechodzącej przez
A i B
17 kwi 18:35
Technik:
Ale jak to zrobić ? Odległość punktu od prostej ?
17 kwi 18:35
Tadeusz:
dokładnie
17 kwi 18:36
Technik:
y=x
2+6x+10
−x
2−6x−10+y=0
x
2+6x−y+10=0
Co dać za A 1 czy 6 ?
17 kwi 18:40
pigor: ...
17 kwi 18:41
Tadeusz:
... przecież A, B i C to współczynniki w równaniu ogólnym prostej
17 kwi 18:45
Technik:
17 kwi 18:45
Technik:
To jak to rozpisać ?
17 kwi 18:46
17 kwi 18:49
Tadeusz:
... zacznij od napisania równania prostej przez A i B
17 kwi 18:49
Tadeusz:
...sprawdź jeszcze raz
17 kwi 18:49
Technik:
y=x+1
17 kwi 18:52
Tadeusz:
−
17 kwi 18:53
Tadeusz:
postać ogólna zatem to x−y+1=0 A=1 B=−1 C=1
17 kwi 18:54
pigor: ... , znajdź równanie prostej || do AB w postaci kierunkowej
i rozwiąż układ równań tej prostej z równaniem paraboli tak, aby
miał on dokładnie jedno rozwiązanie .
17 kwi 18:54
Tadeusz:
... teraz do wzoru na odległość punktu od prostej podstaw A, B i C oraz xC i yC
17 kwi 18:56
Technik:
−x+y−1=0
A teraz co wstawić ?
17 kwi 18:59
17 kwi 19:02
17 kwi 19:07
Technik:
Dzięki Tadeusz
17 kwi 19:07
Technik:
Mila skąd to x0 czemu tak zapisujesz ?
17 kwi 19:08
Tadeusz:
... w Twojej treści jest "wyznacz C" ... czyli xC i yC
17 kwi 19:09
Tadeusz:
bo tak jest we wzorze ogólnym ( punkt P o wsp. xo, yo)
17 kwi 19:10
Mila:
Szukany punkt C=(x0,y0), C∊wykresu funkcji.
17 kwi 19:11
Technik:
Czyli ten punkt ma wsp (x
c, x
c2+6x
c+10)
A teraz co z tym zrobić ?
17 kwi 19:12
Tadeusz:
... w linku masz wszystko wyjaśnione
17 kwi 19:15
Technik:
Tylko, że wgl tego nie rozumiem. Inaczej bym wgl głowy tym nie zawracał...
17 kwi 19:17
Mila:
Którego miejsca nie rozumiesz?
17 kwi 19:54
Technik:
Co robimy teraz z tym co mam 19:12 ?
17 kwi 19:55
Mila:

A=(−2,−1) i B=(2,3)
Masz obliczone d
mozesz to zapisać inaczej, z własności wart. bezwzględnej,
funkcja ( z licznika)
y=x
c2+5x
c+9 przyjmuje tylko wartości dodatnie i parabola jest skierowana do góry
(Δ=25−4*9<0, brak miejsc zerowych)
Zatem
ma wartość najmniejszą w wierzchołku paraboli,, będącej wykresem tej funkcji
x
w=−2,5
y
w=f(−2,5)=(−2,5)
2+6*(−2,5)+10=1,25
C=(−2,5;1,25)
| | | |
wtedy d= |
| jest najmniejsza |
| | √2 | |
| | 2,75 | |
d= |
| i to jest wysokość ΔABC (odległość punktu C od AB) |
| | √2 | |
17 kwi 20:13
Technik:
Ale czemu y=x2+5x+9 tam mam moduł ?
17 kwi 20:23
Mila:
Przecież Ci napisałam x2+5x+9>0 dla x∊R to można moduł opuścic.
17 kwi 21:02
Technik:
OK, teraz już zrozumiałe. Dziękuję !
17 kwi 21:03
Mila:
To miło
17 kwi 21:04
Technik:
Jeszcze muszę pomęczyć te diagramy venna nierówności i trochę analitycznej i 90%+ powinno być.
17 kwi 21:06