Mila: Równanie prostej AB:
2a+b=3
−2a+b=−1
a=1
b=1
AB: y= x+1
x−y+1=0
Δ będzie miał najmniejsze pole dla dla najmniejszej wysokości.
Obliczamy odległość C(x
0,x
02+6x
0+10 ) od prostej AB.
| | |x0−x02−6x0−10 +1| | |
d(x0)= |
| |
| | √2 | |
| | |−x02−5x0−9| | | |x02+5x0+9| | |
d(x0)= |
| = |
| |
| | √2 | | √2 | |
d jest najmniejsze , gdy funkcja y=x
02+5x
0+9 ma najmniejszą wartość, czyli dla wierzchołka
paraboli y=x
02+5x
0+9
x
w=−2,5
f(−2,5)=6,25+6*(−2,5)+10=1,25
C=(−2,5;1,25) sprawdź obliczenia z kalkulatorem.
| | 1 | | 1 | | 2,75√2 | |
PΔ= |
| * |AB|*h= |
| * 4√2* |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |