ANIA264: OBLICZ SUMĘ 8 WYRAZÓW CIĄGU GEOMETRYCZNEGO, W KTÓRYM a2=3, a6=243
13 paź 23:47
Jakub: Robisz podobnie jak tutaj
289
a
2 = 3
a
6 = 243
a
1q=3
a
1q
5 = 243
q
4 = 81
q = -3 lub q = 3
a = -1 q = -1
Dalej liczysz dla tych dwóch rozwiązań sumy ze strony
279
13 paź 23:54
Marcin: a6 = a2 * q4
243 = 3 * q4
q4 = 81
q=3 lub q=-3
a1= 3 / 3 = 1 lub a1= 3 / -3 = -1
S8 =1* (1-38)/(1-3)=3280 lub S8 =(-1)* (1-(-3)8)/(1-(-3))=1640
13 paź 23:58
Daria: Oblicz sumę pięciu początkowych wyrazów ciągu geometrycznego.
a) a2=2 q=2
3 lis 20:21
sad: ←πγβ⇒
16 lis 19:31