matura R czerwiec 2013
BoosterXS: Wykaż, że prawdziwa jest równość
3√ 9+√80 +
3√ 9−√80 = 3
Ktoś ma jakiś pomysł jak sie za to zabrać?
16 kwi 20:41
16 kwi 20:42
zombi: x=3√9+√80 + 3√9−√80 / 3 i dalej
16 kwi 20:42
BoosterXS: A dziękuje bardzo

a tak wgl to jak wy to tak szybko znajdujecie?
16 kwi 20:43
zawodus: zombi pokaż co dalej
16 kwi 20:44
zawodus: Nie po to dwóch studentów wymyśliło algorytm Googla w 1998 roku? żeby z niego nie korzystać

Dziwię się, że na facebooku wszystko wszyscy wiedzą a w google nie
16 kwi 20:45
bezendu:
Już to przerabialiśmy. A dwa kto szuka ten znajdzie
16 kwi 20:47
Saizou : można też zauważyć że
| | 3 | | √5 | |
jak mniemam to 9+√80=( |
| + |
| )3 |
| | 2 | | 2 | |
16 kwi 20:47
16 kwi 20:53
zombi: x3 = 9+√80 + 9 − √80 + 33√(81−80)*x
⇒
x3 = 18 + 3x
x3 − 3x − 18 = 0
(x−3)(x2+3x+6)=0
⇒
x=3
Tego chciałeś?
16 kwi 20:59
zawodus: Strasznie szybko to zrobiłeś

trochę za
16 kwi 21:01
zombi: Bo znam te zadania na pamięć.
16 kwi 21:08
zawodus: To niezbyt dobrze
16 kwi 21:10
zombi: Nie dlatego, że się ich uczę, tylko robiłem już kilka takich. Za kogo ty mnie masz
16 kwi 21:17
zawodus: Nie o to chodzi

Ja lubię jak od razu nie wiem jak zrobić zadanie

Wtedy mam wyzwanie
16 kwi 21:18
zombi: Wiadomo, też takie lubię, ale to znam już bardzo dobrze. W końcu w matematyce w dużej mierze
chodzi o kombinowanie
16 kwi 22:20