Wykaż że: p3{9 - 4p{5}} + p3{9 + 4p{5}} = 3
Filipek: Wykaż że:
3√9 − 4√5 + 3√9 + 4√5 = 3
10 kwi 16:51
10 kwi 17:01
Filipek: Dzięki za pomoc, udało się rozwiązać bez problemów. Mam jeszcze pytanie. Mianowicie skąd
wiedziałeś że trzeba szukać jakiejś liczby do 3 potęgi, i jak obliczyłeś że
| | 3 | | √5 | |
{9 − 4√5} = ( |
| − |
| )3. W drugą stronę jest łatwo ponieważ korzystam ze wzoru. |
| | 2 | | 2 | |
10 kwi 18:00
Saizou :
kwestia wprawy

można też tak
zauważyć że
| | 1 | |
3√9−4√5= |
| 3√9+4√5=t t>1 |
| | 3√9+4√5 | |
t
2−3t+1=0
Δ=9−4=5
.......
lub też założyć że
3√9+4√5+
3√9−4√5= x /
3
9+4
√5+3
3√(9+4√5)2(9−4√5)+3
3√(9+4√5)(9−4√5)2+9−4
√5=x
3
18+3
3√9+4√5+3
3√9−4√5=x
3
18+3(
3√9+4√5+
3√9−4√5)=x
3
18+3x=x
3
x
3−3x−18=0 i pokazać że ma to jeden pierwiastek równy 3
10 kwi 18:29