dzi
jj:
dla jakich wartości parametru m równanie ma rozwiązanie
sin2x+sinx+m=0
t=sinx
t2−t+m=0 ?
16 kwi 20:19
J: I teraz ... Δ ≥ 0
16 kwi 20:30
jj:
Ale jak
Δ=?
16 kwi 20:31
J:
Δ = b2 − 4ac a = 1 , b = − 1 , c = m
16 kwi 20:33
5-latek: czesc
J
Ale tez chyba nalezy zrobic zalozenie co do t t=sinx i t nalezy <−1,1>
tak mi sie wydaje
16 kwi 20:35
jj:
Δ=1−4m ?
16 kwi 20:36
PW: Nie lubisz delty?
| | 1 | | 1 | |
(sinx+ |
| )2 − |
| + m = 0 |
| | 2 | | 4 | |
− już coś widać − jeżeli prawa strona ujemna, to rozwiązań na pewno nie ma. Myśl dalej.
16 kwi 20:36
J: Cześć "małolat"

... i słusznie ...
16 kwi 20:37
jj:
Nie lubię ale chcę to zrozumieć
16 kwi 20:51
PW: | | 1 | | 1 | |
Jeżeli |
| − m < 0, czyli m > |
| to mamy równanie |
| | 4 | | 4 | |
w którym prawa strona jest ujemna − dlatego rozwiązań nie ma.
| | 1 | |
Zastanówmy się, o będzie gdy |
| − m = k = 0. Równanie przyjmie postać |
| | 4 | |
a więc
Równanie takie ma rozwiązanie (nie musimy rozwiązywać − szukać iksa, bo pytanie brzmi tylko
"czy istnieje rozwiązanie").
Zastanówmy się teraz, co by było gdyby np. k = 4
| | 1 | | 1 | |
sinx+ |
| = 2 lub sinx+ |
| = − 2 |
| | 2 | | 2 | |
sinx = 1,5 lub sinx = − 2,5
− równania te oczywiście nie mają rozwiązań. Jakie ograniczenie należy narzucić na liczbę k,
żeby rozwiązanie istniało?
16 kwi 21:09
16 kwi 21:34
bezendu:
To sam spróbuj zrobić skoro masz podany schemat
16 kwi 21:54