trygonom.
jerey: nie rozumiem zadania;
wuznaczyc wszystkie wartosci parametru m dla ktorych rownanie cos2x−cosx=m ma rozwiazania
cos2x−cosx=m
2cos2x−1−cosx=m
korzystam ze zmiennej
cosx=t
2t2−t−1=m
t ∊ <−1,1>
i co dalej? nie bardzo rozumiem jak zrobic to zadanie.
27 lut 20:36
Lorak: I teraz wyznaczasz wartości parametru m, dla których równanie 2t2−t−1−m=0 ma rozwiązania
w przedziale <−1,1>. (kombinuj z ustawieniem paraboli)
27 lut 20:43
Mila:

(1) cos(2x)−cosx=m
Obliczyć wartość najmniejszą i wartość największą funkcji:
f(t)=2t
2−t−1 dla t∊<−1,1>
| | 1 | |
Dla t= |
| funkcja ma wartość najmniejszą ( parabola skierowana do góry |
| | 4 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 2 | | 9 | |
f( |
| )=2* |
| − |
| −1= |
| − |
| −1=− |
| |
| | 4 | | 16 | | 4 | | 8 | | 8 | | 8 | |
wartość największa w końcu przedziału
f(−1)=2+1−1=2
f(1)=2−1−1=0
2 − wartość największa f(t) w przedziale <−1,1>
| | 9 | |
dla m∊<− |
| ,2> równanie (1) ma rozwiązanie. |
| | 8 | |
27 lut 21:00
jerey: dziekuje
27 lut 21:13
Mila:
27 lut 21:18