matematykaszkolna.pl
Geom. analityczna, okrąg i styczna Draghan: Dzisiaj pytanko numer dwa emotka Geometria analityczna, okrąg + styczna. Wiem, że sporo było takich tematów ostatnio, ale jakoś nie mogę teraz znaleźć Jak najszybciej policzyć równanie prostej, przechodzącej przez obrany punkt, będącej jednocześnie styczną do okręgu, którego równanie jest znane? Do tej pory robiłem w taki sposób, że: 1. Wyliczałem jeden współczynnik z równania prostej, podstawiając współrzędne punktu A. 2. Podstawiałem to, co mi wyszło z pkt. 1. do równania okręgu, tworząc razem z nim układ 2 równań, przy czym żądałem aby ten układ miał jedno rozwiązanie. Przyznam, że takie liczenie jest mało efektywne i zajmuje dużo miejsca, ponadto łatwo zwalić zadanie, bo wychodzą dłuuugaśne równania. Czy jest jakaś inna droga policzenia równania prostej, przechodzącej przez dany punkt i stycznej do danego okręgu?
16 kwi 18:56
Mila: https://matematykaszkolna.pl/forum/246817.html Masz tam dwie inne metody.
16 kwi 18:59
Draghan: O właśnie emotka Wiedziałem, że gdzieś coś takiego tu już było, tylko nie wiedziałem, kto to pisał emotka Dziękuję emotka emotka
16 kwi 19:03