napisz równania stycznych
Matejko: napisz równania stycznych do okręgu (x−1)2+(y−1)2=4 poprowadzonych z punktu A(3;5)
moge zacząć od wyznaczenia prostej jako y=a(x+2)?
15 kwi 14:52
J:
A skąd ta prosta ?
15 kwi 15:00
15 kwi 15:03
Matejko: robiłem adekwatnie do tego zadania
15 kwi 15:04
J:
To nie rób adekwatnie ... bo tam punkt jest specyficzny.
y = ax + b
5 = 3a + b ⇔ b = 5 − 3a
y = ax + 5 −3a ⇔ y = a(x −3) + 5 − równanie pęku prostych przechodzących przez A.
15 kwi 15:09
Matejko: ok to liczę dalej mógłbyś też policzyć to zadanie i powiedzieć mi później czy odpowiedź jest
dobra?
15 kwi 15:15
J: Nie mam do tego cierpliwości ...

, ale pewnie ktos na FORUM sprawdzi ..
15 kwi 15:17
Matejko: wyszło mi że a=34 robiłem to z odległości środka od prostej
15 kwi 15:20
Matejko: dlaczego tylko 1 a mi wyszło?
15 kwi 15:21
Matejko: widać że jedna prosta to x=3 ale jak to policzyć?
15 kwi 15:24
Matejko:
15 kwi 16:05
WK: Matejko dobrze Ci wyszło

niby proste zadanie a jednak sie czasami zapomina
15 kwi 16:34
Matejko: a jak wyznaczyć to x=3
15 kwi 17:33
Technik:
Nie wiem co Ty tworzysz ? Umiesz wgl wyznaczać styczne do okręgu ? Zobacz post @J
A potem skorzystaj ze wzoru na odległość punktu od prostej..
15 kwi 17:36
Matejko: Technik.. mam wyznaczoną prostą ale z tego wychodzi tylko 1 prasta i to nie liczy prostej
x=3... pytam jak ta prostą policzyć tą x=3
15 kwi 17:40
Technik:
masz prostą postaci y=ax+b wstaw za a to zobaczysz.
15 kwi 17:46
Matejko: ale z tego i tak nie wyznacze x=3 tylko 34(x−3)+5
15 kwi 17:47
Mila:

s: y=ax+b i A∊s⇔5=3a+b, b=5−3a
s: y=ax+5−3a
1) możesz to podstawić do równania okręgu i wyznaczyć a, tak aby równanie miało jedno
rozwiązanie (Δ=0)
albo
jedna styczna :
x=3
druga styczna:
przekształcamy równanie stycznej
s:ax−y+5−3a=0 postac ogólna
korzystamy z tego , że odległość stycznej od środka okręgu jest równa promieniowi
S(1,1) , r=2
⇔|4−2a|=2
√a2+1 /:2
|2−a|=
√a2+1 /
2
4−4a+a
2=a
2+1
3−4a=0
4a=3
15 kwi 18:25
Matejko: czyli jakby takie zadanie było na maturze to mam napisać że 2 styczna to x=3 co wynika z
rysunku?
15 kwi 18:35
Mila:
Z warunków zadania.
15 kwi 19:56
WK: Mila mogłabyś zrobic sposobem podstawienia do wzoru okręgu?
Próbuje Próbuje i cos mi nie wychodzi.....
15 kwi 19:58
Mila:
WK, nie próbuj, duzy stopień komplikacji w tym przypadku, szkoda czasu.
wychodzi rozwiązac takie równanie:
(8a−6a
2−2)
2−4(13−24a+9a
2)*(1+a
2)=0
Łatwiej znaleźć punkty styczności. Jeśli znasz konstrukcję stycznej to ładnie wychodzi.
15 kwi 20:52
Mila:

1)
Jeden punkt styczności odczytujesz, drugi z symetrii względem prostej przechodządcej prze A i
środek okręgu.
Albo
2) Metoda geometryczna wyznaczenia punktów styczności
R=|SA|=
√5
(x−2)
2+(y−3)
2=5
(x−1)
2+(y−1)2=4 po rozwiązaniu: punkty przecięcia okręgów ( punkty styczności)
Prosta : AP to x=3
===================
Prosta: AQ
5=3a+b
====================
15 kwi 21:19