dzielenie wielomianów
wielomian: czy jest jakiś inny sposób dzielenia oprócz pisemnego ? Jeśli tak to który sposób lepiej
stosować.
Umiem tylko pisemnie.
16 kwi 17:05
16 kwi 17:11
5-latek: I dobrze ze pisemnie umiesz
Horner nie wybacza bledu −niestety
16 kwi 17:47
Hajtowy: Nie wybacza ale jest prostszy i szybszy
16 kwi 17:50
Draghan: Witaj,
50latek 
Żadne rachunki błędu nie wybaczają

A dzielenie pisemne jest mocno
błędo−płodne

Przynajmniej w moim wydaniu
wielomian, ciesz się, że umiesz to dzielenie

Jak ja zdawałem maturę, to jakoś nie za
bardzo umiałem
16 kwi 17:50
Draghan: 5−latek *
16 kwi 17:51
5-latek: czesc
Darghan
Co do wczorajszsego postu tak to jest polówka kąta .
16 kwi 17:55
Draghan: Zrobiłem z Ciebie pięćdziesięciolatka

Ale to nieumyślnie, przepraszam

O, dzięki

Wzór sobie spisałem, żeby się nie zgubił
16 kwi 17:58
5-latek: Nic nie szkodzi

Nawet mi ujales lat . czuje sie przez to mlodszy
16 kwi 17:59
Draghan: 
To na powrót bądź
5−latek 
Jeszcze lepiej, prawda?
16 kwi 18:06
5-latek: Pewnie ze tak .

jak znajde jeszce jaies przydatne wzory to CI napiszse
16 kwi 18:07
Draghan: Na pewno nie zaszkodzi

Dzięki
16 kwi 18:12
Piotr 10: Twierdzenie Ptolemeusza polecam
16 kwi 18:14
5-latek:

czworokat wypukly
A B C D −−katy czworokata
a b c d − boki czworokata
M
1 i M
2 srodki przekatnych e i f to przekatne
m=M
1M
2
x− kat miedzy przekatmymi
A+B+C+D=360 stopni
1.a
2+b
2+c
2+d
2= e
2+f
2+4m
2
W rownolegloboku a=c b=d m=0
e
2+f
2=2(a
2+b
2)
S=ab*sinB
3. e
2*f
2= a
2c
2+b
2d
2−2abcd cos2w(uwaga przez w oznaczylem male omega ) gdzie 2w=A+C
lub B+D
Jezeli czworokat jest wpisany w kolo to 2w=180 stopni
e*f=ac+bd(
Twierdzenie Ptomeleusza
| | a+b+c+d | | A+C | | B+D | |
S=√(p−a)(p−b)(p−c)(p−d)−2abcd*cos2w gdzie p= |
| w= |
| lub w= |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
16 kwi 18:43
Draghan: Jeszcze muszę przetrawić, co tutaj zostało ciekawego zawarte, ale już zasłużyłeś na

,
choćby za samo napisanie tego
16 kwi 19:05
Trivial:
Odnośnie dzielenia wielomianów sposobem tradycyjnym to warto zauważyć, że nie trzeba pisać tych
wszystkich x
3, x
2, x
5, itd... Można to opuścić jeśli będzie się konsekwentnie zapisywać
wszystko w kolumnach. Przykładowo:
| | x5 + 3x4 − 2x3 + x − 1 | |
|
| = ? |
| | x2+1 | |
1 3 −3 −3
1 3 −2 0 1 −1 : 1 0 1
− 1 0 1
3 −3 0
− 3 0 3
−3 −3 1
+ 3 0 3
−3 4 −1
+ 3 0 3
4 2
Zatem:
| | x5 + 3x4 − 2x3 + x − 1 | | 4x+2 | |
|
| = x3 + 3x2 − 3x − 3 + |
| . |
| | x2+1 | | x2+1 | |
Nie ma tyle hałasu o nic w zapisie...
16 kwi 19:57
Draghan: Heh

Prawie jak w dwójkowym

Ja wolę jednak chyba stare, sprawdzone przepisywanie iksów. Przynajmniej wiem, na co patrzę

A mam talent do opuszczania niektórych wyrazów, np. przy mnożeniu i dzieleniu dłuższych
wyrażeń, także spisywanie wszystkiego jest dla mnie bezpieczniejsze

Może już czas na okulary?
16 kwi 20:05
Trivial:
Co jest bezpiecznego w przepisywaniu cały czas tego samego? Jak dla mnie to każde powtarzanie
prowadzi do błędów wcześniej czy później. Po wywaleniu wszelkich iksów takie dzielenie
przypomina normalnie dzielenie pisemne (bez pożyczek).
16 kwi 20:08
5-latek: Draghan . W twoim wieku okulary
Ty jeszce nie musisz przejrzec na oczy
16 kwi 20:11
Draghan: Tak pomyślałem, jak jest wyżej napisane

Może jak poćwiczę bez tego przepisywania, będzie
rzeczywiście łatwiej

I długopis się oszczędza
16 kwi 20:11
Draghan: 5−latek − skąd wiesz, ile to jest w moim przypadku "w twoim wieku"?
16 kwi 20:15
Trivial: Draghan, 20 lat?
16 kwi 20:16
5-latek: No 20 lat bo pisales ze w tamtym roku nie poszla CI matura z matematyki

czy dobrze wywnioskowalem ?
16 kwi 20:17
Draghan: Poszła maturka, poszła

Jak na trzy miesiące uczenia się matematyki rozszerzonej, to nawet
poszła przyzwoicie

Zagadka rozwiązana poprawnie, chociaż rocznikowo mam 21 (jestem z grudnia)

Bo technikum jest
czteroletnie
16 kwi 20:29