matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
zapisz
jaca:
Proszę o rozwiązanie zadań : Zapisz w postaci kanonicznej i iloczynowej trójmian kwadratowy a) f(x)=3x
2
+x+1 b) f(x)=−
1
2
x
2
−2
1
2
x−3
16 kwi 17:00
daras:
https://matematykaszkolna.pl/strona/69.html
16 kwi 17:06
Janek191:
Np. a) f(x) = 3 x
2
+ x + 1 a = 3 b = 1 c = 1
−b
−1
p =
=
2a
6
1
1
1
11
q = f(p) = f( −
) = 3*
−
+ 1 =
6
36
6
12
więc
1
11
f(x) = a (x − p)
2
+ q = 3*( x +
)
2
+
− postać kanoniczna
6
12
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− Δ = b
2
− 4a*c = 1 − 4*3*1 < 0 − brak miejsc zerowych − nie ma postaci iloczynowej
16 kwi 17:12