Trójkąty, planimetria
Kr4ma: Na trójkącie równoramiennym ABC,w którym |AC|=|BC| opisano okrąg o środku S.Wyznacz miary kątów
tego trójkąta ,wiedząc że kąt BAS= 20 stopni.
Na obrazku poniżej jest rozwiązanie jednak mam kilka pytań.
1. Z jakiego twierdzenia skorzystano?
2. Dlaczego kąt przy wierzchołku C jest równy 70 stopni ?
| | 110 | |
3. Dlaczego |
| = 55 ? (skąd 110 i dlaczego je dzielimy przez 2)? |
| | 2 | |
http://pl.static.z-dn.net/files/dd1/d94d028778bf4143e3263feae392754c.jpg
razor: 1,2)
465
3) trójkąt ACB jest równoramienny, miara jednego kąta to 70 stopni, suma miar katow w dowolnym
trojkacie wynosi 180 stopni, zatem suma miar dwóch pozostałych kątów to 180 − 70 = 110. Kąty
| | 110 | |
te są rowne (bo trojkat jest rownoramienny), wiec kazdy z nich jest rowny |
| = 55 |
| | 2 | |