funkcja kwadratowa
Kinga: Dana jest funkcja f(x)= (m−5)4 + 4x2 + m +7, gdzie x ∊ R.
Wyznacz wszystkie wartości wartości parametru m ∈ R, dla których funkcja ma 4 różne
miejsca zerowe.
Ktoś może podać konieczne założenia i je krótko objaśnić? Z resztą już sobie poradze.
15 kwi 19:05
Kinga: halo, halo, pomagamy!
15 kwi 19:29
Hugo: znajdź pierwiastek dla wielomianu : >
15 kwi 19:31
Hugo: skoro mają być 4 miejsca to (m−5) =/= 0
15 kwi 19:32
Piotr 10: Hugo jestem bardzo ciekawy Twojego pomysłu
15 kwi 19:32
Hugo: będzie potrzebna najlepiej zmienna pomocnicza t
15 kwi 19:32
15 kwi 19:34
15 kwi 19:34
Piotr 10: Na razie jestem zbyt zajęty

. Ktoś inny pomoże na pewno
15 kwi 19:35
Hugo: kolejne założenie to ze Δ>0
15 kwi 19:35
Hugo: Bede czekać aż nagle zjawią się wszyscy w tym Mila ;;
15 kwi 19:36
lolek: x1x2>0
x1+x2>0
15 kwi 19:36
Kinga: czyli wzory vieta

dobrze rozumiem, że wynika z tego, że te miejsca zerowe muszą być dodatnie
skoro ich suma też jest > 0 ?
15 kwi 19:40
Kinga: tak szczerze mówiąc to znałam już założenia, ale chciałam żeby ktoś objaśnił dlaczego x1x2>0 i
x1+x2>0 i czy duża różnice robi to że sa 4 miejsca zerowe a nie dwa.
Moge liczyc na komentarz lolek?
15 kwi 19:43
Piotr 10: Nie żadne 'x' Macie rownanie dwukwadratowe...
15 kwi 19:45
ZKS:
Jeżeli nie wprowadzamy zmiennej to rozwiązania mamy x12 oraz x22.
15 kwi 19:51
Mila:
1) m−5≠0
x2=t, t>0
Δ>0
t1+t2>0
t1*t2>0
16 kwi 18:11