aa
Hugo: Dane są dwa zbiory A=(−oo;a> i B=<−3a+4

o)
b) wyznacz taką liczbę a aby A\B =(−oo;−5)
c) Znajdz taką liczbę a (o ile istnieje) aby B\A=(−5;+oo) <== tu jest odp ze nie ma
Jak do tego podejść

?
15 kwi 19:12
Marcin: Jak dla mnie, to w b będziesz mieć
−3a+4=−5
Czyli a=3.
15 kwi 19:52
a=6 w: a=6 w odp
15 kwi 19:56
a=6 w: cofam to

dobrze 3 xd
15 kwi 19:57
Hugo: dziękuje chodziło mi o metode
15 kwi 19:57
5-latek: To zapoznaj sie z defincja roznicy zbiorow
Co to oznacza A\B ?
15 kwi 20:00
Marcin:

Ja to wziąłem na logikę

Przedział B musi zaczynać się od −5 żeby A\B dawało (−
∞;−5), wtedy przedział A musi się
'ucinać' przy −5.
15 kwi 20:02
Hugo: 5−latek że jest w zbiorze A ale nie ma go w zbiorze B
15 kwi 20:05
Hugo: no okej mam nadzieje ze tu jeszcze posiedzicie
15 kwi 20:06
Marcin: P(A\B), to inaczej P(A)−P(A∩B)
15 kwi 20:07
Mila:

Postępujesz jak z polem
1) P(AUB)=P(A)+P(B)−P(A∩B)
ponieważ 3 zbiory : A\B, (A∩B),B\A są rozłączne, to :
2) P(AUB)=P(A\B)+P(A∩B)+P(B\A)
3) P(A\B)=P(A)−P(A∩B)
4) P(B\A)=P(B)−P(A∩B)
15 kwi 22:48