matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
jerey:
2|x|−1
wyznacz zbior wartości funkcji
|x|+1
rozpisałem wartosc bezwzgledna
2x−1
dla x∊<0,+
∞
) f(x)=
x+1
−2x−1
dla x∊(−
∞
,0) f(x)=
−x+1
ale co z tym dalej, ? chcialem to sobie zobrazowac "graficznie"
2x−1
1.
=a
x+1
2x−1=a(x+1) 2x−ax−a−1=0 x(2−a)−a−1=0 Δ≥0 (2−a)
2
≥0 a=2 ...
15 kwi 19:01
bezendu:
https://matematykaszkolna.pl/forum/222159.html
15 kwi 19:02
kochanus_niepospolitus:
zauważ:
2|x|−1
3
f(x) =
= 2 −
|x|+1
|x|+1
z takiej postaci będzie Ci chyba łatwiej znaleźć zbiór wartości tejże funkcji f(x)
15 kwi 19:02
jerey:
kurde szukałem tu f. homograficznej ale nie zauwazyłem tego
dzieki
15 kwi 19:09