zadanie z geometrii analitycznej
Dawidz: Wyznacz rownanie okregu, ktory otrzymamy po przeksztalceniu okregu (x−4)2 + (y+6)2 = 36 w
symetrii wzgledem punktu O=(−3,5) i w jednokladnosci o skali k=−23 .
Na stronie jest rozwiazanie tego zadania ale nie zabardzo rozumiem skad sie tam wszystko
wzielo, dlatego pytam ponownie.
Odpowiedz ktora ma wyjsc: (x+233)2+(y−373)2=16 (rozumiem ze r=6 i 6*23 = 4,
stad r2=16)
15 kwi 17:27
alo: Środek okręgu S=(4;−6)
i na wektorach:
15 kwi 17:58
Dawidz: O tym to ja wiem alo, problem polega na tym ze nie wychodzi mi to, co ma wyjsc...
prawdopodobnie nie potrafie liczyc bo robie to tak:
S=(4,−6)
S'=(x,y)
O=(−3,5)
|OS`|=−23|OS|
[x+3,y−5]=−23[−3−4,−6−5]
x+3=−23(−7)
x+3=143
x=143−93
x=53
dla y nie bede robil bo tez wychodza glupoty...
15 kwi 18:08
alo: Odwrotnie robisz OS
15 kwi 18:14
alo: Przepraszam, źle spojrzałem. k=2/3. minus świadczy tylko o tym gdzie znajduje się punkt O
15 kwi 18:18
Dawidz: no wlasnie, teraz zauwazylem ze jesli zamiast −7 byloby 7 to wynik wyszedlby dobry, bo
x+3=−23(7)
x+3=−143
x=−143−93
x=−233
no ale wzor to powinno byc chyba cos takiego [x1−x2, y1−y2]?
15 kwi 18:21
Dawidz: dobra zignoruj moja wczesniejsza wypowiedz, nie zauwayzlem tego co dopisales wyzej.
Czyli rozumiem, ze minusa trzeba wszedzie "olac", wiec z tego co widze to jest on w tym zadaniu
calkowicie zbedny, jesli O mamy podane?
"minus świadczy tylko o tym gdzie znajduje się punkt O"
15 kwi 18:24
Dawidz: To teraz ze tak zapytam − gdzie znajdowal by sie punkt O jesli k=23 a nie k=−23?
15 kwi 18:27
alo: 902 Tu jest dobrze wyjaśnione.
15 kwi 18:27
Dawidz:

Wielkie dzieki, nie ma tam niestety jednokladnosci wzgledem okreslonego punktu, ale z tego co
zauwazylem to minus wplynalby na to, ze punkt O bylby po prawo od punktu S a nie na lewo?
sorry za beznadziejny rysunek ale mam nadzieje ze widac o co chodzi.
15 kwi 18:42
alo:

1 rysunek to k<0 SO`=
23OS (swoja droga znowu chochlik w pierwszym poscie)
2 k>0 OS`=
23OS
Jeżeli jednokładność jest dodatnia to S
1 i S
2 leżą po tej samej stronie punktu O
Jeżeli ujemna to są po różnych stronach
15 kwi 18:53
Dawidz: Ok, dzieki za pomoc
15 kwi 19:05