Trygonometra
Kamil: Wykaż, że jeżeli alfa, beta, gamma są kątami ostrymi i sinalfa=1/√5, sinbeta=1/{26},
singamma=1/{65} to alfa+beta+gamma=45*.
Moim zdaniem trzeba udowodnić, że sinalfa+sinbeta+singamma=sinpi/4=45*
sin(alfa+beta+gamma)=sin((alfa+beta)+gamma)=sin(alfa+beta)cosgamma+singamma*
cos(alfa+beta)=(sinalfa*cosbeta+cosalfa*sinbeta)*cosgamma+singamma(cosalfa*c
osbeta−sinalfa*sinbeta)=sinalfa*cosbeta*cosgamma+cosalfa*cosbeta*cosgamma+co
salfa*cosbeta*cosgamma−sinalfa*sinbeta*singamma
cosalfa=2/{5} cosbeta=5/{26} cosgamma=8/{65}
wychodzi mi 199*{2}/130.... Pomocy
15 kwi 11:35
PW: Koszmar. α,β,γ,δ,π otrzymasz tupiąc myszką na "klawisze" umieszczone tuż nad oknem do
wpisywania. A zadanie jest rozwiązane tu:
245413
15 kwi 13:41