trygonometria
zela: | | 1 | | 1 | | 1 | |
Wykaż że jeżeli α, β, γ są kątami ostrymi i sinα= |
| , sinβ= |
| , sinγ= |
| |
| | √5 | | √26 | | √65 | |
to α+β+γ=45.
Z góry dzieki
6 kwi 11:20
zawodus: zadanie z matury zadania.info poczekaj do 16 będą rozwiązania.
6 kwi 11:23
zela: ale chciałabym żeby Ktoś mi to wytłumaczył a nie chce spisywac z odpowiedzi
6 kwi 11:32
Piotr 10: Wskazówka:
Wylicz cosα , cosβ, cosγ
Potem wstaw sobie zmienna pomocniczną, np. α+β+γ=δ, potem zastanów się dla jakiej wartości
δ=450
6 kwi 11:38
zela: ok wyszło dzieki
6 kwi 11:49
PW: Nie bardzo rozumiem wskazówkę
Piotra 10, ale mam taki pomysł:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
tgα = |
| , tgβ = |
| , tgγ = |
| |
| | 2 | | 5 | | 8 | |
(to bardzo łatwo pokazać, chociażby rysując odpowiednie trójkąty prostokątne, w których mamy
przeciwprostokątną i jedną z przyprostokątnych).
Zastosowanie wzoru
| | tgx+tgy | |
tg(x+y) = |
| |
| | 1−tgxtgy | |
pozwala wyliczyć tg(α+β), a następnie tg(α+β+γ), co daje tg(α+β+γ) = 1. Zastosowanie założeń
daje (α+β+γ) = 45°.
6 kwi 13:19
zawodus: Wszystko fajnie tylko na maturze w wymaganiach nie ma tego wzoru
6 kwi 13:26
PW: Ale powinien znać wzory na sinus i cosinus sumy dwóch kątów, z których wynika wzór na sumę
tangensów. Jeżeli nie chce tego zrobić, to może liczyć w tym zadaniu sin(α+β), a potem
sin(α+β+γ), tyle ze rachunki będą gorsze, ale koncepcja w gruncie rzeczy ta sama.
6 kwi 13:43
PW: Poprawka: tangens sumy, a nie sumę tangensów.
6 kwi 13:44
razor: przecież jest w tablicach wzór na tg(x+y) więc o co chodzi?
6 kwi 13:44
Bogdan:
Cytuję: "Wszystko fajnie tylko na maturze w wymaganiach nie ma tego wzoru". To nie ma
znaczenia. Na maturze wolno stosować jakie się chce zależności, przy czym warto zapisać:
"korzystam z ...".
6 kwi 13:48
Piotr 10: PW bardziej mi chodzi o to:
Jeśli
α+β+γ=45
0 , to musi zachodzić
a więc teraz można wprowadzić sobie zmienną
sin ( α + δ )= sinα*cosδ+cosα*sinδ = sinα*cos (β+γ)+cosα*sin(β+γ)
| | √2 | |
Po podstawieniu wychodzi, że to wyrażenie równa się |
| |
| | 2 | |
a więc α+β+γ=45
0 oraz α,β.γ∊(0;90
0)
6 kwi 14:41
Piotr 10: Jeśli ktoś może zerknąć na to, to byłbym wdzięczny
6 kwi 14:46
PW: Mówisz "jeśli α+β+γ=45° to ...".
A nie korzystasz przypadkiem z tezy?
6 kwi 14:51
Piotr 10: No trochę to źle napisałem ale wystarczy
| | √2 | |
policzyć sin(α+β+γ) i jeśli wyjdzie, że to równa się |
| , to α+β+γ=450 z |
| | 2 | |
uwzglednieniem, że to są katy ostre
6 kwi 14:52
zawodus: Bogdan ja w żaden sposób nie neguję tego, że to rozwiązanie jest złe. Natomiast ilu
maturzystów zna te wzory? Przynajmniej jedno rozwiązanie musi zawierać metodę korzystającą z
tego co jest w standardach egzaminacyjnych.
6 kwi 15:02
PW: Tak.
6 kwi 15:02