???
prosze o szybka pomoc: Oblicz pole S prostokąta , którego przekątne mają długość 12 cm i kąt ostry wyznaczony przez te
przekątne ma 40 stopni.

?
14 kwi 21:50
...:

... i do wzoru na pole
14 kwi 21:53
Loki: Ja bym tak się zabierał

1/2d= 6 cm
i z tw. cosinusów liczysz dwa boki
następnie P = ab
14 kwi 21:57
prosze o szybka pomoc: no właśnie jak to obliczyc z cosinusow
14 kwi 22:00
Loki: a2=62 + 62 − 2*6*6*cos40 już wiesz ?
14 kwi 22:02
prosze o szybka pomoc: a czemu a2?
14 kwi 22:03
14 kwi 22:05
Loki:

α = 40 stopni
a tak sobie po prostu oznaczyłem ten bok
14 kwi 22:06
prosze o szybka pomoc: no tak alee nie bd miala jeszcze b zeby obliczyc pole i jak do tego dojsc?
14 kwi 22:06
Bogdan:

Może wzór, o którym wspomina
... nie jest
proszącemu... i
Loki znany, więc
podaję go.
e, f − długości przekątnych czworokąta wypukłego
14 kwi 22:08
Loki: b ? z twierdzenia cos jeżeli α= 40 to kąt przyległy który sobie oznacze β= 140 stopni
b2=62 + 62 − 2*6*6*cos140
14 kwi 22:08
Loki: może masz racje Bogdan

Ale proszący nie wpomniał jasno, że nie spotkał się z danym
zagadnieniem
14 kwi 22:10
prosze o szybka pomoc: jeżeli postawię 1/2*6*6*sin40 wyjdzie 23.14 a powinno 46,28
14 kwi 22:10
prosze o szybka pomoc:
14 kwi 22:17
...:
a pole prostokąta składa się z ilu takich trójkątów ...
14 kwi 22:20
prosze o szybka pomoc: 2
14 kwi 22:20
prosze o szybka pomoc: a no tak i są one jednakowe więc wystarczy pomnozyc. dziekuje
14 kwi 22:20