Wyliczanie promienia okręgu, kątów
Krzysiek: 1) Trójkąt ostrokątny ABC wpisano w okrąg o środku O. Wiadomo, że kąt OCB = 20 stopni, wówczas
ile wynosi kąt CAB?
2) Boki trójkąta mają długości 3,3 i 4. Wówczas ile wynosi promień okręgu opisanego? Długość
podaj w cm.
3) W okrąg wpisano trójkąt ABC w ten sposób, że bok AC jest zarazem średnicą okręgu. Z
wierzchołka kąta ABC poprowadzono wysokość, która podzieliła bok AC na odcinki o długości 4 cm
i 9 cm. Ile wynosi długość tej wysokości?
14 kwi 21:38
14 kwi 21:45
Krzysiek: To akurat wiem, ale czy w zadaniu drugim mogę rozpatrywać przypadek, gdzie jest to trójkąt
równoramienny, czy też opcję, że podstawa i jeden bok mają takie same wymiary?
14 kwi 21:49
5-latek: A to zeby lepiej zrozumiec to narysuj sobie w zeszycie
14 kwi 21:53
Krzysiek:

Na razie mam coś takiego − dobre oznaczenie?
14 kwi 21:57
5-latek: I teraz zauwaz ze jakbys nie oznaczal tych bokow to bedzie zaszwe trojkat rownoramienny
Przypomnuj sobie definicje trojkata rownoramiennego
14 kwi 22:00
Krzysiek: Z tego co widzę, do obliczenia można użyć wzoru Herona, wtedy będę miał pole i mogę to wstawić
do wzoru:
P trójkąta= abc/4R i wyliczę z tego R.
14 kwi 22:05
5-latek: Tak .
14 kwi 22:06
Krzysiek: Więc kolejne zadanie mogę uznać jako zrozumiałe, teraz zastanawiam się nad pozostałymi dwoma.
Masz pomysł jak to sensownie zacząć? W przypadku pierwszego nie jestem pewny co do oznaczeń, a
w drugim na chwilę obecną zbyt mało danych.
14 kwi 22:09
Eta:

3/ trójkąt ABC jest prostokątny ( dlaczego?
h>0
h
2=4*9 ⇒ h=......
14 kwi 22:16
Eta:
α=.......
14 kwi 22:24
Krzysiek:

Czy w oznaczeniu nie powinno być: a;c;b, skoro:
"z wierzchołka kąta ABC poprowadzono wysokość, która podzieliła bok AC na odcinki 4cm i 9cm"
14 kwi 22:26
Eta:
No to zmień oznaczenia ( błędnie oznaczyłam) i tak nie mają wpływu na długość "h"
h2=4*9 ⇒ h=...
14 kwi 22:33
Krzysiek: W zadaniu 1) po uwzględnieniu kąta środkowego α=80 stopni.
Skąd dokładnie pochodzi ten wzór? : h
2=4*9 Wyliczyć to nie problem, ale najważniejsze żeby
zrozumieć.
14 kwi 22:36
14 kwi 22:38
Eta:

α+β= 90
o
Z podobieństwa trójkątów ADC i DBC z cechy (kkk)
14 kwi 22:41
Krzysiek: Z zadaniem pierwszym zgadzam się, moje drobne niedopatrzenie. Jednak możesz wyjaśnić mi podany
wzór: h2=4*9 ?
14 kwi 22:42
Krzysiek: I wszystko jasne, poprzedni post nieaktualny, bo wysłany w tym samym momencie co twój. Wielkie
dzięki za wyjaśnienia.
14 kwi 22:43
Eta:
Taki wzór widnieje też w tablicach ( w trójkącie prostokątnym) zajrzyj tam
14 kwi 22:44
5-latek: zapoznaj sie z twierdzeniem o wysokosci opuszconej z wierzcholka kąta prostego w trojkacie
prostokatnym . Wtedy bedziesz wiedzial dlaczego OK?
14 kwi 22:45
5-latek:
14 kwi 22:46