Trygonometria
muflon: f(x)=
√3sinx+cosx
wyznacz maxymalną i minimalną wartość funkcji
Proszę o najkrótsze rozwiązanie, ale bez użycia pochodnych
14 kwi 21:09
ZKS:
| | 1 | |
Wyłącz przed nawias |
| może coś zaświta. |
| | 2 | |
14 kwi 21:17
razor: | | 1 | |
lepiej chyba wyłączyć 2 zamiast |
| |
| | 2 | |
14 kwi 21:19
muflon: na pewno jakiś wzór, a liczby będą stanowić wartości funcji trygonometrycznych dla pewnych
kątów charakterystycznych
14 kwi 21:20
ZKS:
| | 1 | |
Przepraszam oczywiście 2.  Już nawet więcej podpowiedziałem z tą |
| .  |
| | 2 | |
14 kwi 21:20
ZKS:
Można również od razu
−
√a2 + b2 ≤ asin(x) + bcos(x) ≤
√a2 + b2.
Dla Ciebie jednak bym polecał to pierwsze rozwiązanie.
14 kwi 21:20
razor: wzór to sin(x+y) = sinxcosy + cosxsiny
14 kwi 21:20
pigor: ..., no to zacznę np. tak:
f(x)= √3sinx+cosx = 2(
12√3sinx+
12cosx=
= 2cosu30
osinx+sn30
ocosx= 2sin(30
o+x) i |cosx|≤1, więc ...
14 kwi 21:23
14 kwi 21:23