podobieństwo trójkątów
xxx: proszę o pomoc i wytłumaczenie
W trójkącie równoramiennym ABC podstawa AB ma długość 6 cm, w wysokość CD ma 12 cm. W ten
trójkąt wpisano kwadrat, którego dwa wierzchołki należą do postawy AB a dwa do ramion AC i AB.
Oblicz długość boku kwadratu.
nie wiem w jaki sposób mam policzyć te boki. może ktoś mnie naprowadzić?
14 kwi 18:11
Janek191:

A podobieństwa trójkątów mamy
| a | | h − a | | 12 − a | |
| = |
| = |
| |
| 6 | | h | | 12 | |
14 kwi 18:20
Janek191:
12 a = 6*( 12 − a) = 72 − 6 a
12 a + 6 a = 72
18 a = 72
a = 4
====
14 kwi 18:22
14 kwi 18:24
xxx: aaa...

już ogarniam, dziękuję bardzo
14 kwi 18:35