pomocy
Brunetka94: W trójkąt równoramienny ABC, w którym |AB|= 20CM, |AC|=|BC|=12.5 cm, wpisano prostokąt w taki
sposób, ze jeden jego bok zawiera się w podstawie trójkąta, a dwa pozostałe wierzchołki należą
do ramion trójkąta. Wyznacz wymiary takiego prostokąta o największym polu.
19 kwi 15:50
Brunetka94: ?
19 kwi 16:07
Mila:

AB=20
AC=BC=12.5
|CD|
2=12,5
2−10
2
|CD|
2=156,25−100
|CD|
2=56,25
|CD|=7,5
P
KLMN=x*y
ΔNMC∼ΔABC⇔
x
w=3,75
| | 8 | | 8 | | 15 | |
yw= |
| *(7,5−3,75)= |
| * |
| =10 |
| | 3 | | 3 | | 4 | |
odp.
wymiary szukanego prostokąta :
x=3,75, y=10
19 kwi 17:56