aa
Hugo: Znajdz wszystkie takie pary liczb calkowitych nieujemnych takich ze suma ich ilocYnu i ilorqzu
jest rowna 185.
| b(a2+1) | |
| .. Wiemy ze sa to liczby calkowite nie ujemne wiec 185 jest rowne iloczynowi |
| a | |
dwoxh liczb calk. nieujemnych.
137| 37*5 ; 5*37; 1*185;185*1
skupmy sie na tych dwoch pierwszych; za b podstawiamy np. 5
| 5(a2+1) | |
| =37 .... I ja wiem ze cos jest tu zle bo: |
| a | |
W odpowiedziach jest inna metoda b=ak ; k e N i tam ladnie wychodzi to samo tylko ze: a
2 +1 =5
a=2

Chodzi mi o to czemu moje jest zle; przejscia mam rownowazne irozwiazuje tak samo typko ze z
'b' a nie z 'ka'
14 kwi 14:18
Hugo: sa dwa rozw: a2+1=5 v a2+1=37
a=2 v a= 6
14 kwi 14:20
Hugo: pomocy
14 kwi 14:21
Hugo: .
14 kwi 15:03
Hugo: .
14 kwi 15:55
Mila:
masz iloczyn:
b*(a
2+1)=185a
rozważasz przypadki
a
2+1=185⇔a
2=184, a∉N
+
| | 185*2 | |
a2+1=5⇔a2=4⇔a=2, (a=−2 nie odp. warunkom zadania) wtedy b= |
| =74 |
| | 5 | |
a
2+1=1⇔a=0∉N
+
a
2+1=37⇔a
2=36⇔a=6 , (a=−6 nie odp. warunkom zadania),
| | 1 | |
Nie wychodzi Ci, bo założyłeś, (a+ |
| ) jest całkowite, a nie musi być, |
| | a | |
bo mamy :
| | 1 | | 37 | |
30*(6+ |
| )=30* |
| =5*37=185 |
| | 6 | | 6 | |
| | 1 | | 5 | |
74*(2+ |
| )=74* |
| =37*5=185 |
| | 2 | | 2 | |
14 kwi 18:18
Hugo: Milo <3<3<3<3<3
Dziekuje ze wpadlas

Moj umysl niemadry jest prosze cie powiedz mi bo nie rosumiem jak z
| | 185a | |
|
| przeszlas na a 2+1=185  wpisujesz tam ze rozwazasz przypadki ale gubisz |
| | a2+1 | |
wtedy licznik.185a .. o ile rozumiesz mnie
14 kwi 18:52
Hugo: .
14 kwi 19:14
Hugo: .
14 kwi 19:29
14 kwi 19:31
Hugo: Siedze od trzech dni po 10−15h dziennie nad matmą

zADAnie jest ze zbioru kielbasy
14 kwi 19:33
Hugo: powiedz mi jak to robicie tylko ze jak macie w moim wypadku (a,b)
| | a2+1 | |
b * |
| i nagle nie ma u was mianownika  |
| | a | |
Potem sprowadzacie do
a
2+1= 1 v a
2+1= 37

powiedzcie mi to rozpiszcie jakkolwiek prosze
14 kwi 19:41
bezendu: Wiem, że zadanie jest ze zbioru kiełbasy. Sam zrobiłem ten zbiór już dawno.
14 kwi 19:41
Hugo: Co sadzisz o tym zbiorze? w ile czasu go zrobiles?
14 kwi 19:43
Hugo: ok juz czaje

zapis Mili
14 kwi 19:46
bezendu:
pierwsza część cała powoli to 2 miechy. Druga dwa tygodnie
14 kwi 19:51
Hugo: chce w 10 dni juz mam 13%

... I co potem polecasz

?
14 kwi 20:01
bezendu:
Pazdro, aksjomat, arkusze ja tak robię
14 kwi 20:13
Hugo: Nie masz wrazenia ze wiesz na tyle duzo ze i tak dobijesz 100 ? : )))
14 kwi 20:18
bezendu:
Nikt nigdy nie ma takiej pewności i mieć nie będzie.
14 kwi 20:19
Hugo: to u cb na lekcji klasa sie dzieli na Cb i reszte klasy

.... Od początku liceum sb myslalem
ucz sie ucz i mialem swiadomosc ze sb zawalam i sb zawalilem ;x siedze po te 15h od razu jak
wstane ucze sie ale to i tak malo jest
14 kwi 20:23
Hugo: Uzasadnij ze dla kazdej liczby xe(−1;5) wyrazenie
√4x2+12+9+2
√x2+12+36 ma stala wartosc
czyli: |2x+3|+2|x−6| xe(−1;5)
Jest to zależność liniowa zatem liczymy skrajne argumenty:
|2x+3|+2|x−6| dla x = −1
=15
2x+3|+2|x−6| dla x = 5
=15
Czy to wystarczy czy cos trzeba zrobic jeszcze





?
14 kwi 20:35
bezendu:
Tak wystarczy.
14 kwi 20:37
Hugo: 
Bądź moim męskim mentorem Ucz mnie

(damą jest juz Mila )
14 kwi 20:41
Hugo: pomozcie bo nie czaje:
W zbiorze liczb rzeczywistych okreslone zostalo dzialanie ♣ w nastepujacy sposob: a♣b=a+b−2.
Oblicz (7♣3)♣5. Sprawdz czy 2 jest elementem neutralnym dzialania ♣
Ten znaczek wyglada inaczej niz ♣ ; jest to okrag a w srodku przekatne kwadratu

ale to
chyba nie ma znaczenia; nie mam pojecia jak to zrobic; odp to 2 i 11
14 kwi 20:50
Hugo: 19 str zad 30 A. Kiełbasa ;x
14 kwi 20:53
bezendu:
Zostaw to zadanie.
14 kwi 21:01
Hugo: tzn?
14 kwi 21:02
Hugo: skoro go nie rozumiem ⇔ to rozwiazywanie go mnie cos nowego nauczy ⇔ polepsze sie z matmy

c.n.w
14 kwi 21:03
bezendu:
Bez sensu tracić czas na zadanie których nie ma na maturze. Rób jak chcesz.
14 kwi 21:04
Hugo: okej pomijam bo dziwne ;x
Wykaz ze jesli:
| a1 | | a2 | | an | |
| = |
| = ... |
| |
| b1 | | b2 | | bn | |
i
| | a1+a2+...an | | a1 | |
b1+b2+...bn ≠0 to |
| = |
| |
| | b1+b2+...bn | | b1 | |
wiem ze b≠0
myslalem cos popodstawiac

w odp jest nowa zmienna s ale tylko w formie wskazówki; pomozesz
14 kwi 21:09
Hugo: niby takie banalne i oczywiste ale jak to zapisac
14 kwi 21:10
ZKS:
Rozbijamy to na dwie części (7 ♣ 3) ♣ 5
7 ♣ 3 = 7 + 3 − 2 = 8
8 ♣ 5 = 8 + 5 − 2 = 11
Elementem neutralnym (e) jest element który spełnia warunki
e ♣ x = x ∧ x ♣ e = x gdzie x = a ♣ b oraz e = 2
2 ♣ x = 2 + x − 2 = x ∧ x ♣ 2 = x + 2 − 2 = x
Zatem liczba 2 jest elementem neutralnym.
14 kwi 21:14
Hugo: dz

jeszcze jak bys mogl zerknąć na o drugie ;x
14 kwi 21:20
Mila:
21:09
Masz ilorazy równe.Załóżmy, że ich wartość jest równa k.
| | a1+a2+.....+an | |
⇔ |
| = |
| | b1+b2+b3+....+bn | |
| | k*b1+k*b2+k*b3+....+k*bn | | k | | a1 | |
= |
| = |
| = |
| |
| | b1+b2+b3+....+bn | | 1 | | b1 | |
14 kwi 21:27
ZKS:
Zauważ że jeżeli
| a1 | | a2 | | a1b2 | | a1bn | |
| = |
| to a2 = |
| tak samo an = |
| |
| b1 | | b2 | | b1 | | b1 | |
czyli
| | a1b2 | | a1bn | |
a1 + a2 + ... + an = a1 + |
| + ... + |
| = |
| | b1 | | b1 | |
| a1 | |
| (b1 + b2 + ... + bn). |
| b1 | |
Dalej dasz radę?
14 kwi 21:28
Hugo: Milo: Ok tam to juz wiem; coflem sie do linku wstawionego przez bezendugdzie mu rok temu
tlumaczylas to samo zadanie; tamten zapis byl dla mnie czytelniejszy i wywnioskowalem :3
ZKS: okej dales do myslenia

tyle ze w ost linijce:
| a1 | |
| (b1+b2+....bn) ... teraz trzeba bylo by ten iloczyn sum 'b' zlikwidowac; gdyby |
| b1 | |
sie np. rownal jeden....
14 kwi 21:40
Hugo: chyba ze tak samo jak rozpisales a
1 nalezy rozpisać b
1 i obydwa sie skroca
14 kwi 21:43
Mila:
14 kwi 21:45
Hugo: Mila <3 ...
ZKS: czyli dobrze mysle

? bo znowu pustka w glowie
14 kwi 21:48
ZKS:
Doszliśmy do tego że
| | a1 | |
a1 + a2 + ... an = |
| (b1 + b2 + ... + bn) |
| | b1 | |
to ostatecznie
| a1 | |
| (b1 + b2 + ... + bn) | | b1 | |
| |
| = |
| b1 + b2 + ... + bn | |
| a1 | | b1 + b2 + ... + bn | |
| * |
| = ? |
| b1 | | b1 + b2 + ... + bn | |
14 kwi 21:57
Hugo: 
.... moze po prostu to juz taka pora i nie kontaktuje ;x dziekuje
14 kwi 22:02
ZKS:
Na zdrowie.
14 kwi 22:04