Liczby rzeczywiste
bezendu: Znajdź wszystkie pary liczb całkowitych nieujemnych takich, że suma ich iloczynu jest równa 185

x*y=185
31 mar 18:39
bezendu: suma ich iloczynu i ilorazu jest równa 185*
31 mar 18:41
psb: 185 / 5 = 37 , 37 jest liczba pierwsza, wiec tylko 185 dzieli sie tylko przez 5 i 37.
Oczywiscie 185 dzieli sie tez przez 185 i przez 1, jak kazda liczba
mamy pary (37 i 5 ) i ( 185 i 1 )
odp. ( x,y) = ( 37,5) , (5,37), (1,185), (185,1)
31 mar 18:49
zajączek:
x, y €C+−−− szukane liczby całkowite
dokończ...
(74,2) (30,6)
31 mar 18:50
bezendu: zjączek wielkie dzięki
31 mar 18:52
31 mar 18:53
zajączek:
Dla 185=1*185=185*1 −−− nie otrzymasz liczb całkowitych (dopisz to i uzasadnij
31 mar 18:54
bezendu: Mila
xy
2+x=185y
xy
2+x−185y=0
31 mar 18:56
zajączek:
Echh jeszcze będą takie pary :
31 mar 18:58
bezendu: zajączek a nie może być taki zapis
| | y | |
czy musi być x*y+ |
| =185 ? |
| | x | |
31 mar 19:00
zajączek:
Jeżeli pary (x,y) −−− to tak
ale w zadaniu : "wskaż wszystkie pary" w/g mnie : (x,y) i (y,x)
31 mar 19:02
bezendu:
ale teraz jak mam taki zapis
xy
2+x=185y to jest ok ?
31 mar 19:17
zajączek:
ok

na jedno wyjdzie:
x(y
2+1)=185y /:y
| x | |
| (y2+1) = 5*37=37*5=1*185=185*1 |
| y | |
31 mar 19:23
bezendu: ale czemu rozbijasz 185=5*37
31 mar 19:24
zajączek:
Bo liczby x,y mają być całkowite i >0
185= 1*185=185*1=5*37=37*5 ( innych możliwości takiego iloczynu nie ma ........ jasne?
31 mar 19:29
bezendu: Czyli chodzi o to żeby rozłożyć liczbę 185 na dwie liczby pierwsze ?
31 mar 19:31
zajączek:
na iloczyn liczb całkowitych >0 !
np
x*y= 8 =1*8=8*1=2*4=4*2
(1,8) (8,1) (2,4) (4,2)
31 mar 19:34
bezendu: ok dobra czyli dla 185 mam tylko taki 37*5 ok a dalej
31 mar 19:35
zajączek:
| x | |
| *(y2+1) = 1*185 ⇒ y2+1= 185 ⇒y2= 184 ⇒ y= √184 ∉C+ odpada |
| y | |
| | x | | x | |
zostaje y2+1= 5 ⇒ y2=4 ⇒ y=2 €C+ pasuje to |
| = 37 ⇒ |
| = 37 ⇒ x= 74€C+ |
| | y | | 2 | |
itd..........
31 mar 19:39
Mila: 19:17 dobrze
x,y∊N
+
x(y
2+1)=185y /:y
185=1*185
185=5*37
1)
| | x | |
( |
| )=1 i y2+1=185 i x,y∊N+ |
| | y | |
y
2=184⇒y∉N
+
| | x | | x | |
2) |
| =5 i y2+1=37⇔y=6⇔ |
| =5 ⇔x=30 |
| | y | | 6 | |
| | 30 | |
(30,6) spełnia war. zadania (30*6+ |
| =180+5) |
| | 6 | |
3)
| | x | |
|
| =37 i y2+1=5⇔y=2⇔x=74 |
| | y | |
| | 74 | |
(74,2) spełnia war. zadania (74*2+ |
| =148+37=185) |
| | 2 | |
31 mar 19:40
zajączek:
31 mar 19:41
bezendu: Mila dziękuje za rozwiązanie ale sam chciałem dojść do rozwiązania
31 mar 19:41
zajączek:
I masz "babko" .....placek
31 mar 19:43
bezendu: a nie można tych liczb zamienić żeby było
31 mar 19:55
zajączek:
No przecież cały czas o to chodzi!
1/ y≠0 zatem y2+1=1 −−− odpada
2/ licz...... i co otrzymasz? x=.... y=....
31 mar 19:59
bezendu: a no tak Mila już to policzyła ale
w sumie nie jestem wprawiony i liczyłbym to na 4 przypadki (wiem, że Mila od razu to zauważyła
) ok już wszystko jasne
31 mar 20:07